HomeNieuwsActualiteitAl meer dan 40 doden in Iran bij protesten na dood Mahsa...

Al meer dan 40 doden in Iran bij protesten na dood Mahsa Amini

In Iran zijn bij de protesten na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini al zeker 41 personen om het leven gekomen. Dat meldt de Iraanse nationale omroep IRIB zondag. Het cijfer is weliswaar nog niet officieel bevestigd.

Ook zaterdagnacht ging het protest onverminderd door, aldus IRIB. Op sociale media circuleren video’s van demonstranten in Teheran en andere delen van het land. Volgens ooggetuigen in de hoofdstad worden zowel de veiligheidstroepen als de demonstranten steeds gewelddadiger en zijn er steeds vaker schoten te horen.Alleen al in de noordelijke provincie Guilan werden «739 relschoppers, onder wie 60 vrouwen», gearresteerd, aldus het plaatselijke hoofd van de politie.


Amini

De belangrijkste hervormingsgezinde partij van Iran heeft er zaterdag bij de staat op aangedrongen om de verplichte sluier af te schaffen. Volgens een wet die sinds 1983 in het land van kracht is, moeten Iraanse en buitenlandse vrouwen, ongeacht hun godsdienst, naar buiten gaan met een gesluierd hoofd en hun lichaam bedekt met een ruimvallend kledingstuk. De 22-jarige Mahsa Amini werd op 13 september echter gearresteerd door de zedenpolitie in Teheran wegens «het dragen van ongepaste kledij». Ze stierf drie dagen later in het ziekenhuis. Volgens de Iraanse autoriteiten stierf ze een natuurlijke dood, maar daar zijn veel mensen minder zeker van.

AFP / Y. Akgul

Onderzoekscommissie

De People’s Union of Islamic Iran, gevormd door familieleden van de hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami (1997-2005), heeft daarom geëist dat de autoriteiten «de juridische elementen voorbereiden die de weg vrijmaken voor de nietigverklaring van de verplichte hijab-wet».

De partij, die niet aan de macht is, eist ook dat de Islamitische Republiek «officieel het einde van de activiteiten van de moraliteitspolitie aankondigt» en «vreedzame demonstraties toestaat». Tot slot vraagt ze een onpartijdige onderzoekscommissie om de dood van Amini te onderzoeken.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/al-meer-dan-40-doden-iran-bij-protesten-na-dood-mahsa-amini

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels