HomeNieuwsActualiteit224 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt in Mekong-regio, waaronder DIT schattige aapje...

224 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt in Mekong-regio, waaronder DIT schattige aapje (foto’s)

Een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) meldt dat er maar liefst 224 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt zijn in de Mekong-regio, die zich strekt over Thailand, Myanmar, Laos, Cambodja en Vietnam. Het gaat onder meer over een aapje dat op een geest lijkt, het enige nieuwe zoogdier in de lijst. Het Wereld Natuur Fonds benadrukt wel dat de habitat voor deze diersoorten nog steeds ernstig bedreigd wordt.

Wetenschappers van over de hele wereld hebben in één jaar tijd 224 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt in de landen langs de Mekong-rivier in Zuidoost-Azië. De meeste nieuwe soorten werden ontdekt in Vietnam (91), gevolgd door Thailand (69). Naast 155 planten werden er in de regio ook 35 reptielen, 17 amfibieën, 16 vissen en één nieuw zoogdier gedocumenteerd.

AFP / T. Win

Het zoogdier betreft een aap, de Popa Langoer, die werd geïdentificeerd als een aparte soort op basis van onder meer faecesstalen. De aap is herkenbaar aan zijn grote witte cirkels rond de ogen, waardoor het iets wegheeft van een geest.

AFP / T. Win

Veel zeldzame soorten in regio

Het totale aantal dier- en plantensoorten dat sinds 1997 in Thailand, Cambodja, Lagos, Vietnam en Myanmar is ontdekt, bedraagt nu 3.007. De Mekong-rivierregio is daarmee een «mondiaal zwaargewicht» wat de ontdekking van nieuwe soorten betreft. Diezelfde regio herbergt bijvoorbeeld de saola, ook wel de Aziatische eenhoorn genoemd, net omdat er zo weinig geweten is over het zoogdier en het maar zelden gezien wordt.

De saola:

AFP / WWF

Het WWF benadrukt dat het van levensbelang is om de regio te beschermen vanwege de enorme biodiversiteit.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/224-nieuwe-plant-en-diersoorten-ontdekt-mekong-regio-waaronder-dit-schattige-aapje-fotos

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels