HomeNieuwsActualiteit21-jarige student dient klacht in na racisme op Pukkelpop: «Ze deden Hitlergroet...

21-jarige student dient klacht in na racisme op Pukkelpop: «Ze deden Hitlergroet naar mij»

Een Waalse 21-jarige student Nathanaël uit Verviers zal een klacht indienen bij de politie vanwege racisme op Pukkelpop. Dat maakte hij bekend op de radio van RTBF. In hun reportage getuigt hij over jongeren die urineerden op zijn tent, het n-woord gebruikten en een Hitlergroet maakten richting hem. Het parket van Limburg onderzoekt ook drie aangiftes van zedenfeiten tijdens de voorbije editie van Pukkelpop.

Nathanaël ging met een vriend naar Pukkelpop, en sliep op de camping. «We zochten een kampeerplek ver weg van de Vlaamse vlaggen, want er hingen er veel.» Te laat hadden ze door dat ze uiteindelijk toch een plek hadden gekozen naast een Vlaamse vlag. «Toen kwamen de beledigingen. ‘Walen buiten’, riepen ze en ‘hier spreken we geen Frans, maar enkel Nederlands’», getuigt de student.

«Ze hebben ons midden in de nacht ook bedreigd: ‘Als jullie zelf niet oprotten, zullen wij jullie wel doen oprotten.’», zegt Nathanaël. Die nacht werd er geürineerd op zijn tent, terwijl er anti-Waalse gezangen weerklonken.

N-woord en Hitlergroet

Uiteindelijk verplaatsen ze hun tent, maar de dag erna begint het opnieuw. Deze keer richten jongeren hun beledigingen op de huidskleur van Nathanaël: «Een groep jongeren naast me gebruikte het n-woord. Dat is een woord dat je niet gebruikt of dat nu tegen mij is of iemand anders. Het is denigerend. Dat heeft me geschokt.»

Daar stopte het niet: «Op het concert van Pendulum bracht iemand een nazigroet achter mijn rug. Ik dacht eerst dat het een flauwe plezante was. Maar toen ik me omdraaide, keek hij me recht in de ogen en imiteerde hij de snor van Hitler en deed hij de Hitlergroet naar mij.»

Klacht

Nathanaël heeft nu een klacht ingediend, ook al zijn de jongeren nog niet geïdentificeerd. Hij wil op die manier het onaanvaardbare gedrag van de jongeren aanklagen.

Het is niet het eerste racisme-incident op Pukkelpop. In 2018 kwam het festival in opspraak nadat jongeren «handjes kappen, de Congo is van ons» zongen naar twee zwarte meisjes. Die jongeren werden veroordeeld en moesten de Dossinkazerne bezoeken.

Zedenfeiten

Het parket van Limburg onderzoekt bovendien drie aangiftes van zedenfeiten. Twee ervan gaan over aanranding van de eerbaarheid, de andere voyeurisme. Dat heeft persmagistraat Anja De Schutter van het Limburgse parket maandag bevestigd.

Rond het voyeurisme is een verdachte geïdentificeerd. Hij zou in de douches over de schreef zijn gegaan. De verdachte is voor verhoor opgepakt en nadien vrijgelaten. De verdachte zal binnenkort bij een magistraat moeten verschijnen.

De twee mogelijke aanrandingen in de buurt van de toiletten zijn nog in onderzoek. «Door de organisatie van Pukkelpop was er een werkgroep opgericht waarbij men de vinger aan de pols wilde houden inzake verschillende fenomenen, zoals lastigvallen van festivalgangers, diefstallen en drugs. De organisatoren hebben adequaat gereageerd door meteen extra verlichting te plaatsen, te zorgen voor extra zichtbaarheid en voor meer security,» vertelt De Schutter.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/algemeen/21-jarige-student-dient-klacht-na-racisme-op-pukkelpop-ze-deden-hitlergroet-naar-mij

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels