HomeJobWerkgevers mogen tattoos en piercings verbieden

Werkgevers mogen tattoos en piercings verbieden

Tattoos en piercings zijn al een tijdje aan een felle opmars bezig, maar niet elke werkgever is daar blij mee. Net zoals kapsels vallen tatoeages en piercings niet onder fysieke kenmerken, waardoor ze niet zijn opgenomen in de antidiscriminatiewet.

Wettelijk gezien hoeven niet alle sollicitanten en werknemers met tatoeages en piercings hetzelfde behandeld worden. Toch mag er niet zomaar gediscrimineerd worden.

“Tatoeages, piercings of vreemde kapsels mogen niet zomaar verboden worden of leiden tot ontslag”, legt Iris Tolpe van Securex uit aan Jobat.be. Een werkgever mag dit enkel verbieden indien de maatregel objectief en redelijk gerechtvaardigd is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er rekening gehouden moet worden met de hygiëne en de veiligheid. Bovendien moeten er ook duidelijke richtlijnen zijn die aangeven tot op welke hoogte het verbod geldt. Zo is het toegestaan om piercings te verbieden omdat ze de reputatie van een onderneming beschadigen, maar enkel indien dit verbod geldt voor de werknemers die in contact komen met klanten of leveranciers.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels