HomeJob«Kleine ondernemers in de stad werven aan»

«Kleine ondernemers in de stad werven aan»

25.000 vacatures. Zoveel vacatures telt VDAB in stad Antwerpen. Opvallend is dat de meer creatieve ondernemers de arbeidsmarkt in de stad weer doen opleven.

Zoek je een reden om je baard te laten trimmen door de lokale barbier? Om een koffie te drinken in het koffiehuis in de stad? Om bij de buurtwinkel te kopen?
Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB Antwerpen, geeft je er drie: “Je doet je stad economisch groeien. Je ondersteunt de meest creatieve ondernemers en zorgt voor jobs voor heel diverse mensen.”

Nieuwe dynamiek in Antwerpen

Grootstedelijke economieën trekken vandaag opnieuw aan. Mensen met allerlei achtergronden starten er hun onderneming op. Oude ambachten als de barbier en fietsenwinkel duiken weer op. “Wanneer deze kleine zaken groeien, komen ze bij ons informeren hoe hun eerste werknemers aan te werven”, zegt Bjorn.
VDAB ondersteunt dan ook graag deze nieuwe werkgevers. “Bijvoorbeeld, met een individuele beroepsopleiding (IBO)”, zegt Bjorn. “Hierbij leert een werkzoekende een vak in de praktijk terwijl hij of zij werkloosheid blijft ontvangen. De werkgever die de opleiding geeft, betaalt een kleine toeslag en engageert zich om de werkzoekende aan te werven op het einde van de opleiding. Dit is ideaal om zaken te leren die je niet op school leert, zoals een perfecte latte macchiato maken.”

Voor iedereen een job

Deze nieuwe dynamiek creëert kansen voor groepen die het moeilijker hebben op de arbeidsmarkt, zoals allochtonen en laaggeschoolden. “We kennen al jaren de paradox van een stad als Antwerpen: veel jobs en toch veel werklozen. Wel deze paradox wordt nu doorbroken. Dankzij de economische heropleving is er in de stad voor elk wat wils.”

 

 

 


 

 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels