HomeJobI ♥ my job: drie jaar geleden vluchteling, nu geschoold technisch operator

I ♥ my job: drie jaar geleden vluchteling, nu geschoold technisch operator

Wie? Mathias Veyeh Dzelafen
Leeftijd? 40
Studies? technisch operator voor anderstaligen bij VDAB
Functie? technisch operator
Bedrijf? Labo Lambo in Wijnegem

Straf hoe snel Mathias Veyeh Dzelafen Nederlands leerde en een opleiding en job naar zijn interesses vond. Hoe deed de vluchteling uit Kameroen dit?

Hoe vond je je job?

«Ik deed de stage van mijn VDAB-opleiding bij de Antwerpse producent van gelcapsules Labo Lambo. Deze vroeg me om te blijven voor een Individuele BeroepsOpleiding (IBO) van zes maanden. Meteen daarna, in mei 2018, kreeg ik een vast contract.
Vandaag werk ik aan de machine die gelcapsules maakt. Ik hou ze draaiende en los kleine technische problemen op. Ik vind mijn job fantastisch. Daarbij ben ik dankbaar voor de kansen die ze me geven.»

Hoe koos je de opleiding die bij je paste?

«Mijn assistent bij het OCMW had een goed zicht op alle mogelijke VDAB-opleidingen. Op basis van mijn cv en interesses stelde ze me er zes voor. Zonder twijfel koos ik voor de opleiding technisch operator voor anderstaligen. Ik hou van machines en techniek. Dat ontdekte ik tijdens mijn jobs in een bakkerij en een recyclagebedrijf in Afrika.»

Wat heb je geleerd?

«Na het toelatingsexamen kreeg ik een technische basisopleiding van elektro-mechanica, elektriciteit, fysica, vorkliften enzomeer. Daardoor is er een groot verschil tussen hoe ik vandaag in België werk en vroeger in Afrika. Ik werkte daar zonder enige scholing, uitgezonderd twee jaar economie aan de universiteit.Hier in België leer ik ook wat een goede professionele houding is en dat de relaties met collega’s echt belangrijk zijn.»

Welke tip geef je vluchtelingen?

«Leer de taal. Dat is het allerbelangrijkste. Ikzelf startte meteen na mijn aankomst in België in 2015 met intensieve lessen Nederlands. Deze zette ik verder tijdens de VDAB-opleiding. En ook nu loop ik school, na mijn werkuren. Twee dagen per week volg ik van 18 tot 21 uur Nederlandse les.»

Waar wil je staan binnen vijf jaar?

«Ik grijp de kansen die ik krijg en doe goed mijn best. Misschien kan ik zo meegroeien met het bedrijf. Tegelijkertijd wil ik net zoals iedereen: goed leven met mijn gezin, een goede school voor mijn kinderen en een huis kopen.»


Het bericht I ♥ my job: drie jaar geleden vluchteling, nu geschoold technisch operator verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels