Vind ons op

Zita

Hoe maak je een robotproof cv?

Job

Hoe maak je een robotproof cv?

Het lijkt iets uit een sciencefictionfilm, maar het gebeurt vaker dan je denkt: robots die jouw cv screenen tijdens een sollicitatieprocedure. Met behulp van artificiële intelligentie kan een robot bepalen of jij mogelijk een geschikte kandidaat bent voor de job. Dat klinkt misschien afschrikwekkend, maar er zijn manieren om de roborekrutering naar je hand te zetten.

Onder meer de rekruteringsplatformen Accent, Jobat en VDAB werken al met AI-software die bepaalt of jij een match vormt met de functie waarvoor je solliciteerde. Dat is geen intimiderende scifirobot zoals in blockbusterfilms, maar een ‘ATS’, een ‘applicant tracking system’. Op basis van de kwalificaties en criteria die de werkgever vooropstelt, gaat het systeem de cv’s gaan tracken op bepaalde trefwoorden. Een ATS zal je meestal niet uitsluiten van de procedure, maar zal wel bepaalde cv’s hoger op de stapel leggen dan andere. Daarnaast kan de roborecruiter ook scores geven per kandidaat of positieve en negatieve punten meegeven.

AI-software werkt met een bepaald algoritme, een interne logica. Dat betekent dat hun gedrag ook enigszins voorspelbaar is en dat jij als kandidaat ook op die logica kunt inspelen door je cv aan te passen aan de verwachtingen van een robot. Met deze drie tips ben je het systeem alvast een stapje voor.

1. Pas je cv aan aan de vacature

Zorg dat je cv op maat gemaakt is voor de functie en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Kijk welke termen aan bod komen in de vacature en zet die zeker in je cv. Zoeken ze een bachelor, dan schrijf je ‘bachelor’ op je cv. Heb je kennis nodig van bepaalde software? Zet die er expliciet in. Zo ga je de hele lijst van kwalificaties af in de vacature. Gebruik dezelfde kernwoorden zoals in de jobomschrijving: als ze een tandarts zoeken, gebruik dan ook de term ‘tandarts’ en niet ‘tandenfikser’. Robots houden niet van originaliteit, maar van duidelijkheid.

Lieg uiteraard niet over skills die je niet hebt, want dan val je vroeg of laat door de mand, ook bij AI-systemen.

2. Hou je cv simpel

Een roborecruiter moet je cv ook kunnen lezen. Als je dertig verschillende kleuren en vakjes, pijltjes en lijntjes gebruikt, kan dat er misschien mooi uitzien, maar voor een ATS is het allerminst geschikt. Hou het elegant en professioneel, zoals je ook voor een mensenrecruiter zou doen. Er zijn ook enkele aandachtspuntjes: gebruik schreefloze lettertypes zoals Helvetica en gebruik maar één lettertype, kies voor ronde opsommingstekens en vermijd tabellen.

TIP 3: Contacteer een mens

Als je zeker op gesprek wilt, is het altijd een goed idee om zelf contact op te nemen met het bedrijf. Staat er een e-mailadres of telefoonnummer bij de vacature? Spreek ze aan met een interessante vraag over de jobomschrijving en zeg dat je gesolliciteerd hebt. Zo leren ze jou al een beetje kennen en houden ze jouw cv misschien wel bij. Een robot heeft tenslotte niet de eindbeslissing.

Meer in Job

To Top