HomeJobDigitalisering heeft positieve impact op werkgelegenheid

Digitalisering heeft positieve impact op werkgelegenheid

Een op vier Belgische werkgevers denkt dat nieuwe technologieën een gunstig effect zullen hebben op de werkgelegenheid. Dat blijkt uit de studie ‘Skills Revolution 2.0’ van ManpowerGroup. 66% van de Belgische werkgevers is trouwens van plan hun personeelsbestand de komende twee jaar te handhaven, in het licht van de digitalisering.

De enquête werd gehouden onder 20.000 werkgevers in 42 landen, waaronder België. In 34 van de ondervraagde landen stijgt het aantal bedrijven die geloven dat nieuwe technologieën een gunstig effect hebben op de werkgelegenheid. De meest optimistische werkgevers zitten in Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Daartegenover staan de bedrijven uit Oost-Europa, Scandinavië en Hong Kong. Zij zijn voorzichtiger over de toekomst.

“De resultaten spreken boekdelen: digitalisering betekent niet altijd een inkrimping van het personeelsbestand voor bedrijven. Zelfs al varieert de impact sterk naargelang de sector en het beroep”, zegt Philippe Lacroix, Managing Director van ManpowerGroup Belux.

Het belang van soft skills

Manpower benadrukt dat “succes niet langer afhangt van een diploma, maar eerder van je vermogen om voordeel te halen uit technologie, van je aan te passen en continu te leren.”
“En om die talenten op te sporen, zal een recruiter minder kijken naar wat je al weet, maar meer naar je bekwaamheid en motivatie om te leren, en naar de vereiste menselijke kwaliteiten”, vertelt Philippe Lacroix. Die ‘soft skills’ zijn echter het moeilijkst te vinden, en dan vooral het oplossen van problemen (48%), organiseren (40%) en communiceren (31%).

“Een kans”

In maart kwamen de sociale partners overeen om van de digitalisering “een kans” te maken. Werkgevers en vakbonden bereikten overeenstemming over acht verder uit te werken thema’s: Activering & heroriëntering, levenslang leren, inlooptrajecten & experimenten, onderwijs & opleiding in brede zin, toekomstgericht overleg, de transitiepool, arbeidsmobiliteit en level playing field – ervoor zorgen dat digitalisering iedereen ten goede komt.

“Wij willen de hoofdrolspelers zijn in deze realiteit, in de digitalisering van de economie”, aldus Robert Vertenueil, Algemeen Secretaris van het ABVV. “Het is niet iets dat we moeten ondergaan, maar iets dat we als een kans moeten aangrijpen. Daarom moeten we samenwerken, ondanks soms tegenstrijdige belangen.”

Het bericht Digitalisering heeft positieve impact op werkgelegenheid verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels