HomeJobI Love My Job: «Ooit was ik onervaren. Nu ben ik een...

I Love My Job: «Ooit was ik onervaren. Nu ben ik een gediplomeerd IT-er»

Wat als je de ambitie hebt om je carrière een andere richting uit te sturen? Dan gooi je toch het roer om. Jonathan Brites deed het.

Wie? Jonathan Brites
Leeftijd? 30
Studies? Chemie en chemische procestechnieken in het middelbaar. Switch2IT bij VDAB
en bachelor software engineer bij PXL
Functie? Expert software engineer
Bedrijf? Osudio

Wat houdt je job in?

Jonathan: “Ik werk vandaag als expert software engineer aan software die webshops verandert en verbetert. Bedrijven als Kruidvat, Trekpleister en Miele zijn onze klanten. Wanneer zij bijvoorbeeld reviews van hun klanten willen verzamelen, bouwen wij de tool of linken we met reviewsoftware van een derde partij. Intern geef ik ook opleidingen aan mensen zonder IT-kennis die het bedrijf aanwerft. Extern geef ik al drie jaar opleidingen Java bij Syntra.”

Hoe verandert een operator naar IT?

Jonathan: “Ik bediende machines en begeleidde de productie in een fabriek die folies maakt. Het werken in shiften was zwaar. Toen ik me als 26-jarige afvroeg of ik dit wel heel mijn leven wilde doen, wist ik het snel: ‘Nee’. Bij het zoeken van een opleiding die me naar een andere carrière zou brengen, vond ik Switch2IT van VDAB, Cevora en hogeschool PXL. Zonder ervaring kon ik na een grondige selectie aan de opleiding beginnen. Nu 3,5 jaar later heb ik een bachelordiploma én geef ik zelf les.”

Wat heeft de stage je geleerd?

Jonathan: “De stage na 8 maanden opleiding bij VDAB heeft me deze job bezorgd. Het ging best verrassend vlot, ook al had het bedrijf er eerst zelf geen goed oog in. Ze dachten niet dat ik op korte tijd zoveel nieuwe dingen kon leren en implementeren. Maar het lukte. En ik ondervond dat ik supergraag bijleer. Wat ook nodig is in IT. Het is een wereld waarin je voortdurend moet bijleren.”

Wat vind je het leukste aan je job?

Jonathan: “De uitdagingen en het creatieve van mijn job vind ik leuk. Onze klant heeft een probleem. Wij mogen nadenken hoe het op te lossen. Dat geeft me veel voldoening. Ook het lesgeven in onze Developpers Academy is tof. Het is uitdagend om iemand die geen of nauwelijks ervaring heeft op te leiden tot software engineer. We geven hem of haar een tweede kans, zoals ik zelf mijn tweede kans gegrepen heb.

Ik zie dit als een job zonder plafond. Daarbij word ik ook beloond als ik goed ben en beter word. Zulke uitdagingen miste ik in mijn vorige job.”

Het bericht I Love My Job: «Ooit was ik onervaren. Nu ben ik een gediplomeerd IT-er» verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels