HomeJobDe ‘gezonde (fiets)reflex’ van Partena

De ‘gezonde (fiets)reflex’ van Partena

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar staat Partena Ziekenfonds voor, zowel voor klanten als voor medewerkers. Toen Partena in 2014 verhuisde, nam de organisatie haar mobiliteit onder de loep. Het resultaat was een actief duurzaam mobiliteitsbeleid. Medewerkers worden op heel wat verschillende manieren aangemoedigd om zonder wagen naar het werk te komen. Het openbaar vervoer wordt aantrekkelijk gemaakt door een gratis abonnement. De sportievere medewerkers kunnen een (elektrische) fiets naar keuze leasen, of kiezen voor de combo van een geleasede plooifiets en het openbaar vervoer. Daarnaast zet Partena Ziekenfonds ook meer en meer in op thuiswerk.

Kiest een medewerker toch voor de auto? Dan moet die een deel van de parkingkosten zelf betalen. Carpoolers worden beloond met een minder dure parkeerplaats. Het is niet de bedoeling om de auto te bannen, wél om het personeel te laten stilstaan bij hun pendelgedrag en waar mogelijk bewust voor een alternatief vervoersmiddel te doen kiezen. De keuze van dit mobiliteitsbeleid ligt in lijn met het DNA van Partena. De baseline is niet voor niets ‘ De gezonde reflex’.

De (elektrische) fietsleasing is een groot succes. Op basis van het loon en pendeltraject wordt een formule uitgewerkt op maat van de medewerker. “We kiezen voor een geleidelijke aanpak zodat de medewerkers die instappen de fiets ook effectief ten volle gebruiken. We promoten de fietsleasing via infosessies en onze interne kanalen. We merken wel dat mond-aan-mondreclame het best werkt. Zo motiveren collega’s elkaar onderling om te fietsen. Dat is wel mooi om te zien. Momenteel leaset al 10 % van de medewerkers een bedrijfsfiets en dan zijn er nog heel wat die zich met de eigen fiets verplaatsen,” zegt Johan Ceulemans, HR directeur.

De week van de mobiliteit in september staat elk jaar met stip in de agenda. Er worden heel wat initiatieven georganiseerd om de collega’s die duurzaam naar het werk komen te belonen en nog een paar extra mensen over de streep te trekken. Op donderdag is er bijvoorbeeld traditiegetrouw gratis fietsherstelling, wie met de fiets komt krijgt een gratis ontbijt en er worden infosessies en andere bewegingsacties ondernomen.


 

«Mijn kinderen breng ik ook met de fiets naar school»

Lindsay De Buysscher, expert pay roll, 36 jaar

Lindsay leaset al twee jaar lang een elektrische bedrijfsfiets. “Ik wou al langer aan sport doen, maar na het werk heb ik maar weinig tijd. Nu fiets ik elke dag 34 kilometer, van Deinze naar Gent en terug. Dankzij de fietsleasing kon ik een goede elektrische fiets uitkiezen, die 2.700 euro waard is. Met mijn gewone fiets was de afstand niet haalbaar, dan zou ik helemaal bezweet op het werk toekomen en te lang onderweg zijn. Per kilometer krijg ik ook nog een fietsvergoeding, waardoor ik de fiets, inclusief onderhoud, bijstand en verzekering, bijna gratis kan gebruiken. Mijn twee kinderen, van 5 en 9 jaar, breng ik ook met de fiets naar school. Ze fietsen gewoon zelf naar school waardoor ze sterker in het verkeer staan later. Bovendien krijgen ze van jongs af aan mee dat fietsen gezond is en een leuke manier is om je te verplaatsen. De wagen met de bijhorende files mis ik absoluut niet. Met de fiets ben ik even lang onderweg maar de rit is veel meer ontspannen. Wanneer ik thuiskom, is mijn knop helemaal ‘omgedraaid’. Zelfs privé merk ik dat we steeds meer kiezen voor duurzaamheid en niet enkel op vlak van mobiliteit. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het milieu.”

 

Het bericht De ‘gezonde (fiets)reflex’ van Partena verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels