HomeJobI Love My Job: Tim werkt bij De Lijn als buschauffeur

I Love My Job: Tim werkt bij De Lijn als buschauffeur

« Ik vond een job én
mijn lief op de bus »

Van zodra Tim Stam (24) de lijnbus naar school nam, wist hij wat hij later wilde worden: buschauffeur. Het traject naar zijn droomjob was zo glad als een asfaltbaan.

Wie? Tim Stam
Leeftijd? 24
Studies? Grafische media, VDAB-opleiding Bestuurder autobus
Functie? Buschauffeur
Bedrijf? V.B.M. in Lommel, in dienst van De Lijn

 

Waarom werd je buschauffeur?

“Hoe vaker ik de bus nam naar mijn middelbare school, hoe geïnteresseerder ik in het vak raakte. Ik leerde de buschauffeurs kennen, de bedrijven die voor De Lijn rijden en de type bussen. Na het middelbaar reed ik in het weekend en op vrije dagen soms hele diensten mee. Dan wees ik nieuwe chauffeurs hoe ze moesten rijden. Het leek me fantastisch om op een dag zelf achter het stuur te kruipen.”

Leerde je gemakkelijk het vak?

“Een rijopleiding D kan tot 3.000 euro kosten. Bij VDAB is het gratis voor wie werkloos is. Bijkomend voordeel was dat ik de selectieproeven nog tijdens het schooljaar kon doorlopen. Het leek me dan ook de beste weg naar een job als buschauffeur. Na het theorie-examen en twee weken praktijkopleiding reed ik al op de openbare weg. Vier maand nadien kon ik als volwaardig chauffeur aan de slag bij V.B.M., waar ik zo goed als iedereen al kende van mijn vele ritjes met de bus.”

Wat weten de mensen niet?

“De meeste mensen denken dat ik elke dag dezelfde rit rij. Dat is niet zo. Ik rij alle ritten tussen Lommel, Hasselt, Genk, Diest, Leuven en Herentals. Zo kom ik overal, wat tof en afwisselend is. Ik hou het meeste van de gebroken diensten waarin ik van 6 tot 9 uur rij, en van 15 tot 18 uur. Het is nauwelijks werken. En tussendoor ben ik thuis of kan ik rustig winkelen.”

Het leukste dat je met je bus hebt meegemaakt?

“Ik hou enorm van het rijden en het contact met de mensen. Maar het allerleukste? Ik heb mijn vriendin leren kennen toen ik met de bus reed. Ik zag haar staan aan het station van Hasselt en vond haar nadien via via op sociale media. Na een tijdje berichtjes sturen, vroeg ik haar of ze zin had om een rit mee te rijden. En zo waren we vertrokken. Nu zijn we al drie jaar samen.”

Het bericht I Love My Job: Tim werkt bij De Lijn als buschauffeur verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels