HomeJob10 stappen om je bedrijf cyberveilig te maken

10 stappen om je bedrijf cyberveilig te maken

Maak je werknemers bewust van het belang van cyberveiligheid

Heel wat incidenten kunnen vermeden worden als de werknemers weten hoe ze op een veilige manier moeten omgaan met informatie.Leid je werknemers op en informeer hen over goede praktijken.

Houd alle software up-to-date

Regelmatig worden zwakke punten ontdekt in software of besturingssystemen. Die worden via updates weggewerkt. Zorg dat je deze updates ook installeert.

Identificeer en beveilig de belangrijke informatie van je bedrijf

Een interne nieuwsbrief is niet even belangrijk als een uitvinding waarvoor je een octrooi wilt indienen. Focus op de bescherming van de informatie die van essentieel belang is voor jouw bedrijf.

Beveilig mobiele apparaten

Een laptop, tablet. smartphone of USB-stick met belangrijke informatie? Deze apparaten raken al eens zoek en zijn een doelwit van dieven. Beveilig ze daarom, bijvoorbeeld met een wachtwoord.

Kies sterke wachtwoorden

Kies voor voldoende lange wachtwoorden en pas ze regelmatig aan. Voor telewerk of vergaderingen op afstand gebruik je best meer dan één wachtwoord: werk bijvoorbeeld met toegang via de identiteitskaart.

Beheer de toegang tot de computers

Laat je werknemers niet om het even welk programma installeren op hun computer. Geef slechts een paar IT-specialisten de toegangsrechten tot de computers. Controleer deze beheerdersaccounts ook regelmatig: hackers hebben het vooral hierop gemunt.

Surf veilig op het internet

Geef geen bankgegevens per e-mail, doe betalingen op beveiligde https-sites, controleer de reputatie van de website. Met andere woorden: zorg dat iedereen met gezond verstand surft op het internet.

Maak regelmatig een back-up

Heb je een kopie van de belangrijkste informatie van je bedrijf? Uitstekend! Bewaar deze kopie ook op een veilige plaats.

Bescherm je tegen kwaadaardige software

Er is heel wat schadelijke software in omloop. Bescherm je op verschillende niveaus: zorg voor een goed antivirusprogramma, een firewall of andere programma‘s waarmee je backing kunt detecteren. Hou deze programma’s uiteraard up-to-date.

Voorkom, detecteer en onderneem actie

Zorg voor een plan dat je kunt volgen wanneer er zich een cyberincident voordoet en breng je werknemers hiervan op de hoogte. Denk eraan een contactpersoon aan de duiden.

 

Bron: economie.fgov.be

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels