HomeJob« Wij houden van medewerkers die ondernemen »

« Wij houden van medewerkers die ondernemen »

Bij Zorgbedrijf Antwerpen zijn 4.100 mensen aan de slag, en de organisatie groeit nog elk jaar. Hoewel zo’n groot personeelsbestand een goede organisatie vraagt, kiest het bedrijf bewust voor niet te veel regels en structuur.

Woonzorgcentra, poetsdienst, dienstencentra, thuiszorg, activiteiten voor senioren… ‘zorg’ past hier niet in één hokje. Ook de werknemers van Zorgbedrijf Antwerpen zijn vrij om hun job uit te oefenen zoals zij dit wensen. “Wij willen onze collega’s niet te veel structuur opleggen. Zij weten zelf het best hoe ze hun werkdag moeten organiseren, binnen de mogelijkheden uiteraard. Sommige werknemers kunnen bij ons moeilijk aarden omdat ze een duidelijkere handleiding willen. Op ons personeelsbeleid staat dus een prijs, maar die betalen we met plezier”, vertelt Johan De Muynck, algemeen directeur van Zorgbedrijf Antwerpen.

Omdat het personeel zelf beslissingen en initiatief mag nemen, zijn ook de klanten gerichter geholpen. “Wat voor ons heel belangrijk is, is overleggen met de klant. Als wij de dienstverleners hiervoor de tijd en vrijheid geven, kunnen zij achterhalen wat de specifieke noden zijn. Ik geef een voorbeeld: we leggen geen centrale menu’s vast in onze woonzorgcentra. Zo hebben de cafetariamedewerkers de ruimte om de gerechten af te stemmen met de bewoners. Onze manier van werken is dus heel klantgericht. Natuurlijk gaan we achteraf ook na of de klant tevreden is.”

Karikaturaal toneel

Om mee te zijn met de laatste nieuwigheden uit de sector, volgen de werknemers regelmatig opleidingen. “We hebben enerzijds de ‘bijblijfdagen’. Die gaan over de nieuwste schoonmaaktechnieken of medisch materiaal voor verpleegkundigen. Daarnaast organiseren we coachende sessies, bijvoorbeeld over hoe je open communiceert. Ik ben geen fan van klassieke trainingen. We voeren wel toneelstukken op met herkenbare situaties. De situaties worden op een grappige manier uitvergroot, wat een leuke manier is om je personeel een spiegel voor te houden.”

Elk jaar werft Zorgbedrijf Antwerpen 400 werknemers aan, zoals poetshulpen, verpleegkundigen en animatoren. “Ik kies liever iemand die gemotiveerd is en problemen op een creatieve manier kan oplossen, dan iemand die technisch gezien zijn job perfect uitvoert. Zelf ben ik gedreven om de wachtlijsten in de zorgsector in te korten. Mensen moeten snel en kwalitatief geholpen worden.”

www.zorgbedrijf.antwerpen.be/vacatures


3 kenmerken van elke medewerker bij Zorgbedrijf Antwerpen:

Klantgericht, ondernemend en met oog op resultaat


“Ik hanteer mijn eigen definitie van zorg”

Maritsa Istaz, 25 jaar, Zorgkundige

Sinds kort begeleidt Maritsa zowel senioren in hun woning als in het woonzorgcentrum. “Die afwisseling vind ik heel interessant. Het leukste aan mijn job is de dankbaarheid van de senioren. Ze laten me mijn werkdag met een goed gevoel afsluiten. Van mijn werkgever mag ik zelf de definitie van zorg invullen. Wanneer ik voel dat iemand mij langer nodig heeft, kan ik mijn agenda aanpassen. Sommige klanten neem ik al eens mee op uitstap.”

 

“Ik ben de stem van het bedrijf”

Ummu Bancé, 25 jaar, Klantenbegeleider contactcenter

“Als eerste contactpunt voor klanten ben ik de stem van het bedrijf. Ik geef info over de woonzorgcentra en andere diensten en maak aanvragen op. De bellers bestaan vooral uit senioren, die veel vragen hebben. Dan is het mijn taak om goed te luisteren, duidelijk te praten en blijven door te vragen, want meestal komt de echte reden waarom ze bellen pas later boven water. Niet alle gesprekken zijn gemakkelijk, maar ook daar zet ik graag mijn tanden in!”

 

“Mijn ideeën hebben impact op het bedrijf”

Jente Adams, 26 jaar, Helpdeskmedewerker ICT

“Ik verhelp de computerproblemen van mijn collega’s of verwijs hen door naar de juiste dienst. Zelf heb ik geen contact met de bewoners, maar ik verlicht het werk van mijn collega’s zodat ze meer tijd kunnen vrijmaken voor de senioren. Daar haal ik veel voldoening uit. Ik mag ook verschillende interne en externe opleidingen volgen. Als ik een suggestie heb om de werkmethode aan te passen, bespreken we die samen en passen we die eventueel toe. Zo kan mijn idee een grote impact hebben op het bedrijf!”

 

Het bericht « Wij houden van medewerkers die ondernemen » verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels