HomeNieuwsZoveel bespaar je als pendelstudent

Zoveel bespaar je als pendelstudent

Een kotstudent zonder beurs kost jaarlijks 12.640 euro. In dat bedrag zitten zowel de directe als de indirecte studie- en leefkosten. Pendelende niet-beursstudenten zijn een pak goedkoper. Zij kosten slechts 8.167 euro per jaar. Dat blijkt uit berekeningen van CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies, en onderzoek van de Thomas More-hogeschool.

De belangrijkste reden voor het verschil zit in de huisvesting: een kotstudent betaalt daarvoor 4.152 euro per jaar extra. De gemiddelde maandprijs voor een privé-kamer met een lavabo met warm en koud water bedraagt 339 euro.

Eigen wagen

Een pendelstudent die met de eigen wagen naar hogeschool of universiteit rijdt, jaagt de rekening de hoogte in. De kosten voor een compacte tweedehandse wagen met benzinemotor waarmee 10.000 kilometer per jaar wordt afgelegd, bedragen zo’n 3.230 euro. Ter vergelijking: de gemiddelde prijs voor een treinabonnement bedraagt jaarlijks 192 euro. Die prijs geldt voor een traject van 26 kilometer, de gemiddelde afstand die de Vlaamse studenten overbruggen tussen hun thuis en de school. Wie een Buzzy Pazz van De Lijn neemt, telt 210 euro per jaar neer.

Leefkosten

De leefkosten voor beide types van studenten – dat zijn de kosten voor onder meer voeding, kleding, gezondheid en ontspanning – lopen zo goed als gelijk. Dat is minimaal 6.621 euro voor een kotstudent, 6.302 euro voor een pendelstudent. Het verschil situeert zich bij de voeding. Kotstudenten hebben iets meer nodig om op weekdagen zelf hun potje te koken en tijdens de blok- en de examenperiode in het studentenrestaurant te kunnen gaan eten. Dat kost hen minimaal 5,75 euro per dag. Een pendelstudent betaalt dagelijks 5 euro.Het totale kostenplaatje verschilt weinig van vorig jaar: toen kostte een kotstudent zonder recht op een beurs 12.425 euro, tegenover 8.076 euro voor een pendelstudent. Volgens CEBUD wordt de kleine stijging verklaard door de levensduurte. Om de kosten voor een student te bepalen, maakt CEBUD onder meer gebruik van korven met producten die om de vijf jaar een grondige update krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kleding of sportartikelen. Ook de kosten voor ontspanning worden in rekening gebracht. Daarvoor is er een jaarlijks budget voorzien van 2.424 euro, iets meer dan de 2.314 euro van vorig jaar. De verklaring daarvoor is een stijging van het zakgeld en het duurder geworden lidgeld van sportclubs.

Het bericht Zoveel bespaar je als pendelstudent verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels