Vind ons op

Zita

Wit-Rusland verhoogt grenscontroles door Tsjernobyl-toerisme

Nieuws

Wit-Rusland verhoogt grenscontroles door Tsjernobyl-toerisme

Wit-Rusland wil de controles aan de grens met Oekraïne opvoeren, nu het toerisme in het besmette gebied rond het Oekraïense Tsjernobyl in opmars is. Wit-Rusland moet “de staatsgrens langs de omtrek van de Tsjernobyl-zone sluiten”, aldus Anatoly Lappo, functionaris van het Wit-Russische comité voor de staatsgrenzen.

“Er is een heel grote besmetting aan de grenslijn. Mensen moeten daar niet heengaan”, aldus Lappo aan het staatsnieuwsagentschap BelTA. Het epicentrum van de nucleaire ramp met de kerncentrale bevond zich op ongeveer 10 kilometer van de Wit-Russische grens.

100.000 per jaar

Op 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de centrale in Tsjernobyl, op een honderdtal kilometer ten noorden van Kiev. Een groot deel van Europa, maar vooral Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland raakten vervuild na de explosie. In 2011 maakte Oekraïne massatoerisme naar de site mogelijk, aangezien de stralingsniveaus tot beheerbare waarden waren gedaald. Dit jaar telde Oekraïne al meer dan 100.000 mensen die een bezoek brachten aan de zogeheten ‘exclusion zone’ of uitsluitingszone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Dat is het hoogste aantal tot dusver.

Wit-Rusland bewaakt het grensgebied momenteel met drones. “We zijn van plan om bewakingscamera’s te installeren en een controlecentrum op te richten in Choiniki”, aldus Lappo. Choiniki ligt in het zuidwesten van Wit-Rusland, net buiten de uitsluitingszone.

Het bericht Wit-Rusland verhoogt grenscontroles door Tsjernobyl-toerisme verscheen eerst op Metro.

Lees Verder
Advertisement
Dit vind je mss ook leuk...
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in Nieuws

To Top