HomeNieuwsWat ligt er in 2050 op ons bord?

Wat ligt er in 2050 op ons bord?

Laten we een duik nemen in de snelgroeiende innovatietrends in de voedingsindustrie en kijken wat we in 2050 op ons bord zullen vinden. 

Zorgen over  klimaatverandering bevolkingsgroei Wereldwijde aantallen en toenemende obesitas zullen onze eetgewoonten de komende 30 jaar drastisch veranderen. 

De Europese Unie heeft officieel de klimaatnoodtoestand uitgeroepen en andere wetgevers in het VK Japan Zuid-Korea Singapore Nieuw-Zeeland Canada Argentinië en  vele anderen heen hetzelfde gedaan. Regeringen heen beloofd tegen 2050 klimaatneutraal te zijn om  onze planeet  te redden van rampen. 

Dit klimaatdoel kan alleen worden bereikt door de veehouderij drastisch te verminderen. Volgens de statistieken van de Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is de dierlijke productie van vlees eieren en melk verantwoordelijk voor 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 

De wereldbevolking voeden 

Het groeiend aantal monden dat gevoed moet worden maakt het er niet gemakkelijker op. De Verenigde Naties schatten dat de wereld in 2050 97 miljard inwoners zal heen een groei van 25% ten opzichte van de bevolking nu. Welk voedsel zal er op onze bordjes liggen? Met deze vraag houden de wereldleiders zich nu al bezig. 

De strijd tegen obesitas 

Vee vervuilt niet alleen de lucht maar schaadt ook  onze gezondheid. Te veel vlees en zuivelproducten eten verhoogt het risico op hartaandoeningen kanker en diabetes type 2. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het aantal zwaarlijvigen wereldwijd bijna verdrievoudigd sinds 1975. De noodsituatie op gezondheidsgebied gaat hand in hand met de noodsituatie in het klimaat. Daarom is het tijd  om  een ​​oplossing voor dit probleem te vinden. De innovatie innen de voedselsector zou wel eens een aantal intrigerende oplossingen kunnen bieden voor de tweeledige noodsituatie waarin de mensheid zich bevindt. 

Nieuwe trends op het gebied van voeding 

Onderzoek door Betway online casino heeft een aantal belangrijke trends aan het licht gebracht die de komende dertig jaar zullen opduiken en onze eetgewoonten voor altijd zullen veranderen. 

Veeteelt: het einde is in zicht 

De meest radicale verandering zal het einde van de veeteelt zijn. Volgens deskundigen is het huidige systeem (waarbij gewassen worden verbouwd om de dieren die wij eten te voeden) totaal inefficiënt om niet te zeggen moreel problematisch. Tussen nu en 2050 zal het merendeel van de eiwitten die wij consumeren afkomstig zijn van plantaardige bronnen of van kweekvlees. Bedrijven als Beyond Meat en Impossible Foods populariseren vleesvervangers nu al wereldwijd. De kwaliteit van deze producten is op dit moment nog niet altijd even goed maar de concurrentie innen deze sector zal de komende jaren tot enorme verbeteringen leiden. 

Melkproducten en eieren: op de reserveank 

Melkproducten in onze koelkasten zullen progressief plaats moeten maken voor plantaardige alternatieven op basis van amandel soja hennep en noten. Ook voor eieren zijn er al veel plantaardige alternatieven waarbij bedrijven als Evo Foods en Eat Just het voortouw nemen. 

Vlees: voortaan kweekvlees 

Vlees dat in een laboratorium wordt gekweekt ofwel kweekvlees wordt geproduceerd in bioreactoren zonder dat er dieren worden geslacht. Deze futuristische doorbraak is al goedgekeurd voor verkoop in Singapore en zal  de komende jaren een revolutie teweegbrengen. Startups zoals Memphis Meats Higher Steak Mosa Meat Aleph Farms en Shiok Meats heen gestreden om de toppositie in deze lucratieve industrie. 

Micro-organismen staan ​​centraal 

Dit is nog maar het begin van de revolutie. De belangrijkste veranderingen zullen komen door het kweken van micro-organismen zoals schimmels bacteriën gisten algen en microalgen. Deze nieuwe voedingsmiddelen zijn allemaal erg eiwitrijk zonder het verzadigde vet dat in vlees en zuivel zit. Eiwit kan ook worden gewonnen uit lucht en CO2 met behulp van hernieuwbare energie en een probiotisch productieproces om elementen om te zetten in voedingsstoffen. 

3D-print-technologie: de keukenrobot van de toekomst 

Ook al stimuleert dit avantgardistische voorwerp niet meteen je smaakpapillen geef het toch een kans. 3D-printing-processen zullen worden gebruikt om de texturen sappigheid en smaken na te bootsen van de producten die we vandaag allemaal kennen en lekker vinden. Deze technologische juweeltjes zullen de consistentie de samenstelling het vetgehalte en het mondgevoel van echt voedsel nabootsen. 

Het eetpatroon in 2050 

Het doel van veel onderzoekers op het gebied van voedingsmiddelentechnologie is om lekker en gezond voedsel te produceren zonder koolstofvoetafdruk. Deze droom wordt  werkelijkheid. Sommigen spotten met deze ontwikkelingen en dringen er ij wereldleiders op aan zich te concentreren op vegetarische diëten of massale consumptie van insecten om ontbossing tegen te gaan en het milieu te beschermen. 

Versnellen van innovatie 

In 2050 zullen we allemaal meer fruit groenten en volkoren granen eten en  minder vlees zuivel en fastfood. Tegelijkertijd zullen de planten die je vandaag kent eruitzien als iets anders dan groenten dankzij innovatieve microbiële teelt en 3D-printen. 

Naar een gepersonaliseerde voeding 

Naast deze nieuwe manier van eten zullen technieken ontwikkeld worden  zodat iedereen kan profiteren van een volledig gepersonaliseerde voeding en zo een nieuwe relatie met voeding aangaat. Hoe het werkt? Draagare en onschadelijke systemen zullen op moleculair niveau werken om onze nutritionele biomarkers te evalueren. De verzamelde gegevens dienen als  voedingsgids voor ons om onze gewoontes indien nodig aan te passen en ziekten zoals diabetes en hartaandoeningen te voorkomen. Stel je voor dat je aan het dineren ent met je familie. Wat er op je ord ligt kan heel anders zijn dan wat er op het ord van je gezinsleden ligt omdat iedereen eet volgens zijn eigen voedingsbehoeften. 

Het uiteindelijke doel 

Obesitas zal slechts nog een vage herinnering zijn en de uitstoot van broeikasgassen door de voedselindustrie zal radicaal afnemen. Voedingsmiddelen zullen meer en meer gekweekt en geproduceerd worden door machines gevoed door de AItechnologie. Een perfecte wereld? Misschien niet maar een mooiere wereld? Dat zeker.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels