HomeNieuwsWaar kan je vanavond naar de maansverduistering kijken?

Waar kan je vanavond naar de maansverduistering kijken?

Vanavond vanaf 21u30 uur kan je een totale maansverduistering aanschouwen. Volgens Mira, de volkssterrenwacht in Grimbergen, is het al een drietal jaar geleden dat we een dergelijk spektakel is ons land nog konden meemaken. De eclips duurt anderhalf uur, en daarmee is het meteen de langste totale maansverduistering van de eeuw.

Door het heldere weer lijken de omstandigheden ideaal om de bloedrode maan te zien. Je vermijdt best zoveel mogelijk luchtvervuiling zoals in de stad. Een open vlakte geeft je het beste spektakel. Alle volkssterrenwachten van het land zijn open. Mira, bijvoorbeeld, zal zijn deuren openen van 22u tot ongeveer 1u ’s nachts. De verduistering start al wanneer de maan nog diep onder horizon steekt en is ons land pas te zien als ze opkomt omstreeks 21u27. Dat is nauwelijks enkele minuten voor het begin van de totaliteit van de verduistering. “Vanaf dan zullen we een mooi zicht hebben op de volledig verduisterde maan die dan heel subtiel rood-bruin kleurt tot ze omstreeks 23u15 weer beetje bij beetje uit de aardschaduw te voorschijn komt. Omstreeks 00u20 is het echte spektakel weer voorbij en de volle maan weer op volle sterkte”, aldus Mira.

Internationale Ruimtestation

Bezoekers kunnen die avond op Mira niet enkel de verduisterde maan waarnemen met de telescopen en krachtige verrekijkers. Er zijn tal van andere bezienswaardigheden aan de hemel te zien zoals de planeten Venus, Jupiter, Mars en de indrukwekkend mooie Saturnus. “Daarnaast zullen we ook het Internationale Ruimtestation zien overkomen en tonen we tal van nevels, sterrenhopen, dubbelsterren waar de zomerhemel zo rijk aan is”, aldus Mira. Alles is ook live te volgen op het YouTube-kanaal van Mira.

Maansverduisteringsvaart

Wie de eclips graag vanop het water bewondert, kan in Antwerpen meevaren met de Flandriaboot. Om 20u30 maak je een tochtje richting zee, om daarna terug te keren en de bloedrode maan boven de Antwerpse skyline te zien opduiken.

Het bericht Waar kan je vanavond naar de maansverduistering kijken? verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels