HomeNieuwsVS en VK beschuldigen Rusland van testen ruimtewapen: “ernstige bedreiging”

VS en VK beschuldigen Rusland van testen ruimtewapen: “ernstige bedreiging”

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben Rusland ervan beschuldigd een ruimtewapen te hebben getest dat satellieten kan vernietigen. Rusland ontkent dat het om een wapen gaat. 

Het Amerikaanse Space Command zegt bewijzen te hebben dat Rusland op 15 juli anti-satellietwapen in de ruimte heeft getest. De Russische satelliet Cosmos 2543, een van de twee satellieten die dit jaar dichtbij een satelliet van de Amerikaanse overheid manoeuvreerde, zou “een nieuw object” hebben gelanceerd in een baan rond de aarde. Bij de test werd wel niets vernietigd.

Ook het Verenigd Koninkrijk zegt in een verklaring dat Rusland een projectiel met de kenmerken van een wapen heeft gelanceerd. “Dit soort acties bedreigen het vreedzame gebruik van de ruimte”, klinkt het bij vice-admiraal Harvey Smith. “Ze riskeren puin te veroorzaken dat een bedreiging kan vormen voor satellieten en de ruimtesystemen waarvan de wereld afhankelijk is.” Er wordt gevraagd aan Rusland om verdere testen van dit soort te vermijden.

“Bedreigingen zijn ernstig en groeiend”

Volgens generaal John Raymond, aanvoerder van de Amerikaanse Space Command en hoofd van de nieuwe Space Force, komt de test met het ruimtewapen overeen “met de gepubliceerde militaire doctrine van het Kremlin om wapens te gebruiken tegen de VS en geallieerde ruimtemachten.” “Het is een nieuw voorbeeld dat aantoont dat de de bedreigingen reëel, ernstig en groeiend zijn”, klinkt het.

Het is de eerste keer dat de VS Rusland ervan beschuldigt een ruimtewapen te testen, al wordt in de uitgestuurde verklaring wel verwezen naar eerdere, niet-gerapporteerde Russische satellietactiviteit uit 2017. In augustus van vorig jaar zei Amerikaanse president Trump al dat de ruimte het nieuwe oorlogsdomein wordt en vorig jaar richtten de Amerikanen Space Command op, een militaire afdeling met specifieke focus op de ruimte.

Rusland: “was een inspectiesatelliet”

Rusland ontkent in alle talen dat een ruimtewapen getest zou hebben en blijft volhouden dat hun activiteiten vredevolle intenties hebben. Het Russische ministerie van Defensie bevestigt dat een Russische ruimtetuig op 15 juli met speciale apparatuur vanop dichte afstand een ander Russische satelliet heeft onderzocht, maar van een wapen is volgens de autoriteiten niets aan.

Volgens John Raymond klopt die verklaring echter niet. De activiteiten die het Russische ruimtevoertuig dat betrokken was bij de lancering uitvoerde, komen volgens hem niet overeen met die van een inspectiesatelliet. Enkele dagen geleden belde president Trump nog met de Russische president Vladimir Poetin over wapenbeheersing, maar het is niet duidelijk of het incident met de satelliet toen aan bod kwam.

Hypocriet

Christopher Ford, verantwoordelijk voor wapenbeheersing bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, beschuldigt Rusland van hypocrisie. “Terwijl Rusland pleit voor beperking van de bewapening van de ruimte om de Amerikaanse slagkracht te beperken, heeft het duidelijk geen intentie om het eigen ruimteprogramma in te perken”, staat in de verklaring te lezen.

Brian Weeden van de Secure World Foundation, een organisatie die pleit voor vreedzaam gebruik van de ruimte, vindt de activiteit “heel verdacht en heel ongewoon”, klinkt het bij persagentschap AP.

Satellieten spelen naast een rol in het dagelijkse leven van vele mensen ter wereld een cruciale militaire rol. Ze zijn belangrijk voor navigatie, communicatie, de bepaling van doelwitten of de verzameling van inlichtingen. Volgens een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie vormen de Russische en Chinese ruimteactiviteiten daarvoor de grootste bedreiging.

Het bericht VS en VK beschuldigen Rusland van testen ruimtewapen: “ernstige bedreiging” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels