HomeNieuwsVrouwen verdienen wereldwijd vijfde minder dan mannen

Vrouwen verdienen wereldwijd vijfde minder dan mannen

De loonkloof tussen mannen en vrouwen wereldwijd bedraagt ongeveer 20%. Dat blijkt uit een studie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). In België is de loonkloof met 13% vooral hoog bij de hoogst betaalde jobs.

“De loonkloof is een van de grootste uitingen van sociaal onrecht”, aldus directeur-generaal van ILO Guy Ryder. “Landen moeten proberen om beter te begrijpen welke de onderliggende redenen zijn en sneller vooruitgang boeken inzake gendergelijkheid.”

In landen met hoge inkomens is de loonkloof groter voor topsalarissen, terwijl de loonkloof bij de andere landen het grootst is voor minder betaalde werknemers. België is volgens het ILO een schoolvoorbeeld van hoe groot het verschil in loonkloof kan zijn tussen de hoogste en de laagste inkomens.

Lager loon voor moeders

Opvallend is dat de salarissen van zowel mannen als vrouwen lager liggen in bedrijven en beroepen die voornamelijk vrouwelijk personeel aanspreken. Daarnaast hebben moeders lagere lonen dan kinderloze vrouwen, wat dan weer verklaard kan worden door werkonderbrekingen, tewerkstelling in jobs die een beter evenwicht bieden tussen werk en privé en minder betalen, of stereotype beslissingen inzake promoties op bedrijfsniveau. Traditionele verklaringen als het verschil in opleiding, spelen dan weer minder een rol in het verschil tussen de lonen, zo blijkt.

Gelijke verdeling gezinstaken

ILO wijst erop dat een meer gelijke verdeling van de gezinstaken tussen mannen en vrouwen er in veel gevallen toe zou leiden dat vrouwen andere beroepskeuzes maken. Toch blijkt dat vrouwen nog voor ze moeder worden, gediscrimineerd worden. Dat suggereert dat stereotypen en discriminatie bij het betreden van de arbeidsmarkt aangepakt moeten worden.

Het bericht Vrouwen verdienen wereldwijd vijfde minder dan mannen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels