HomeNieuwsVlaming staat met plezier recht voor Brabançonne

Vlaming staat met plezier recht voor Brabançonne

Twee derde van de Vlamingen vindt dat het afspelen van het Belgisch volkslied voor of na een sportwedstrijd voor een moment van verbondenheid met ons land zorgt. Dat blijkt uit een peiling van de Vrije Universiteit Brussel.

De ‘Brabançonne’ brengt een moment van verbondenheid met ons land teweeg bij 64% van de Vlamingen en 70% van de Walen. Als België een Olympische medaille of een wereldkampioenschap wint, bezorgt dat 80% van de Vlamingen en 73% van de Walen een goed gevoel.

Topsportsucces is belangrijk

Bijna twee derde (62%) van de Belgen gaf aan (zeer) trots te zijn op de Belgische topsportprestaties. Twee op drie (65%) vindt topsportsucces dan ook (zeer) belangrijk. “De voor België uiterst succesvolle voorbije Olympische zomerspelen en de prestaties van de Rode Duivels hebben dus effect”, zeggen de onderzoekers. Topsportsucces wordt belangrijker aanzien dan bijvoorbeeld Belgische verwezenlijkingen in kunst en literatuur, maar minder belangrijk dan wetenschap, technologie en economie.

Belgen zien het liefst Belgisch topsportsucces in het voetbal (22%), gevolgd door atletiek (11%), tennis (8%) en wegwielrennen (8%).

Opvallend is dat voor exact de helft van de bevolking atleten van de eigen gemeenschap (Vlaamse of Waalse) een groter gevoel van trots opwekken dan een Belgische atleet van een andere gemeenschap.

Het bericht Vlaming staat met plezier recht voor Brabançonne verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels