HomeNieuwsVirusmutatie bij Deense nertsen “hoogstwaarschijnlijk uitgeroeid”

Virusmutatie bij Deense nertsen “hoogstwaarschijnlijk uitgeroeid”

Een variant van het coronavirus bij nertsen in Denemarken die overgedragen zou kunnen worden op mensen is “hoogstwaarschijnlijk uitgeroeid”. Dat heeft de Deense minister van Gezondheid bekendgemaakt. Gevreesd werd dat die mutatie de efficiëntie van de vaccins zou bedreigen, omdat die minder gevoelig zou zijn voor antilichamen.

“Geen enkel ander geval van deze mutatie afkomstig van nertsen, Cluster 5, is sinds 15 september opgemerkt”, aldus de minister. “Daarom heeft het bevoegde instituut geoordeeld dat deze mutatie hoogstwaarschijnlijk uitgeroeid is.”

In de strijd tegen corona stelt de nerts problemen omdat het diertje niet alleen het virus kan oplopen, maar ook de mens weer kan besmetten. Het Deense instituut SSI identificeerde vier andere mutaties, maar die leiden niet tot dezelfde problemen als Cluster 5. Die laatste mutatie werd in augustus en september bij 12 mensen aangetroffen.

Als gevolg van deze inschatting worden de meeste beperkende maatregelen in de getroffen regio weer opgeheven. Die maatregelen, drastisch naar Deense normen, golden sinds 5 november voor ruim 280.000 Denen.

Ruimingsoperatie te snel ondernemen?

De ontdekking van deze nertsenmutatie deed de Deense regering beslissen om alle nertsen in het land, zowat 15 miljoen dieren, te ruimen. Denemarken is internationaal marktleider voor de export van nertsen voor het bont.

Intussen ligt de minderheidsregering in Kopenhagen onder vuur omdat de beslissing om de dieren te ruimen te snel en op een wankele juridische basis genomen zou zijn. De minister van Landbouw stapte al op, en premier Mette Frederiksen krijgt kritiek van de oppositie. Als premier van een minderheidskabinet heeft ze de steun van de oppositie nodig.

Vandaag werden al goed 10 miljoen nertsen gedood.

Het bericht Virusmutatie bij Deense nertsen “hoogstwaarschijnlijk uitgeroeid” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels