HomeNieuwsStofzuiger met of zonder zak: wat is de beste keuze?

Stofzuiger met of zonder zak: wat is de beste keuze?

Een stofzuiger is een onmisbaar apparaat in elk huishouden. Als je op zoek bent naar een nieuwe stofzuiger, kom je al snel voor de keuze te staan: ga je voor een stofzuiger met of zonder zak? Het is geen eenvoudige keuze, want beide soorten stofzuigers hebben eigen voordelen en nadelen. Enkel door hier goed van op de hoogte te zijn, is het mogelijk om te bepalen wat voor jou de beste stofzuiger is.

Stofzuigers met zak

Een stofzuiger met zak heeft – zoals de naam al doet vermoeden – een opvangzak waarin het stof en vuil wordt opgevangen. Deze zakken komen in verschillende maten en moeten regelmatig worden vervangen. Zeker de stofzuigerzakken van A-merken zijn vaak niet goedkoop, maar gelukkig zijn er voor de meeste stofzuigerzakken tegenwoordig ook goedkopere substituten te verkrijgen. Toch is er nog steeds een kost aan verbonden, iets wat je natuurlijk niet hebt als je voor de beste stofzakloze stofzuiger kiest.

Een groot voordeel van stofzuigers met een zak is dat ze over het algemeen een grotere opvangcapaciteit hebben dan stofzuigers zonder een zak. Daarnaast is het verwisselen van de zak een hygiënische klus en blijft het stof en vuil netjes opgeborgen in de zak. Bovendien zijn stofzuigers met een zak over het algemeen minder luidruchtig dan stofzuigers zonder een zak. Een nadeel van stofzuigers met een zak is dat de zuigkracht afneemt naarmate de zak voller raakt. Hierdoor moet je de zak mogelijk eerder vervangen om de optimale prestaties te behouden.

Stofzuigers zonder zak

Een stofzuiger zonder een zak werkt op een andere manier. Het vuil en stof wordt opgevangen in een bak of reservoir dat je zelf dient te ledigen en schoon te maken. Een groot voordeel van stofzuigers zonder een zak is dat je geen zakken hoeft te kopen. Dit bespaart kosten en is ook milieuvriendelijk. Daarnaast blijft de zuigkracht gewoon behouden.

Een nadeel van stofzuigers zonder een zak is dat het leegmaken van de opvangbak minder hygiënisch kan zijn dan het verwisselen van een stofzuigerzak. Daarnaast zijn stofzuigers zonder een zak vaak iets luidruchtiger. Er zijn wel grote verschillen tussen de hoeveelheid geluid die een zakloze stofzuiger genereert. Er zijn tegenwoordig ook al heel stille modellen te verkrijgen.

Steelstofzuigers

Een relatief nieuwe trend zijn steelstofzuigers. Deze stofzuigers hebben geen snoer en zijn hierdoor makkelijk te gebruiken. Het staat je toe om veel makkelijker schoonmaken, vooral op moeilijk bereikbare plekken. Daarnaast zijn steelstofzuigers meestal lichter en compacter dan traditionele stofzuigers, wat het gebruiksgemak vergroot. Een nadeel van steelstofzuigers is dat ze vaak minder krachtig zijn dan traditionele stofzuigers. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor grote oppervlakken en diepere tapijten. Ook is de batterijduur van een steelstofzuiger vaak beperkt, waardoor je deze regelmatig moet opladen.

De juiste stofzuiger kiezen

Het is moeilijk om te zeggen wat de beste stofzuiger is. Als je last hebt van allergieën, is een stofzuiger met een zak aan te raden. De stofzuigerzak zorgt er namelijk voor dat het stof en vuil netjes opgeborgen blijft en niet door de ruimte wordt verspreid. Ook als je huisdieren hebt, is een stofzuiger met een zak een goede keuze, omdat deze meer opvangcapaciteit heeft en hierdoor minder snel vol raakt. Als je vaak trappen moet doen of snel een klein oppervlak wilt schoonmaken, is een steelstofzuiger een goede keuze. In andere gevallen kan je ook perfect kiezen voor een traditionele sledestofzuiger zonder een zak. Overweeg goed wat voor jou belangrijk is en welke functies je nodig hebt voordat je een nieuwe stofzuiger koopt.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels