HomeNieuwsSaoedische vrouwen mogen voortaan reizen zonder toestemming van man

Saoedische vrouwen mogen voortaan reizen zonder toestemming van man

Saoedische vrouwen hebben binnenkort geen toestemming meer nodig van een mannelijke voogd om te kunnen reizen. Dat heeft de regering in Riyad volgens diverse media donderdag aangekondigd. Vrouwen van 21 jaar of ouder zullen vrij een paspoort kunnen aanvragen en naar het buitenland kunnen reizen.

Tot hiertoe moesten vrouwen in Saoedi-Arabië de toestemming krijgen van een van hun “voogden” – een echtgenoot, vader of ander mannelijk familielid – om te trouwen, hun paspoort te vernieuwen of het land te verlaten. Mensenrechtenorganisaties hekelen al tientallen jaren dit systeem dat vrouwen gelijkstelt met minderjarigen.

Autorijden

Onder kroonprins bin Salman hebben vrouwen de afgelopen jaren al wel meer rechten gekregen in het oerconservatieve Saoedi-Arabië. Zo werd in juni 2018 het verbod voor vrouwen om met de auto te rijden opgeheven. Verschillende beperkingen rond het sociale leven van vrouwen en hun omgang met mannen werden ook al versoepeld.

Nog veel werk aan de winkel

Hoewel de verschillende maatregelen het leven van Saoedische vrouwen aanzienlijk kunnen veranderen, zijn de hervormingen in de ogen van critici niet voldoende.

Ze wijzen erop dat het in voege zijnde systeem van voogdijschap, waarbij mannen zo goed als alle macht behouden over hun vrouwelijke familieleden, nog lang niet op het punt staat om te verdwijnen.

Het bericht Saoedische vrouwen mogen voortaan reizen zonder toestemming van man verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels