HomeNieuwsRuim één op de vijf Belgen verveelt zich op het werk

Ruim één op de vijf Belgen verveelt zich op het werk

Zowat 21% van de Belgische werknemers verveelt zich af en toe op het werk, terwijl 5,6% een verhoogd risico op een zogenaamde bore-out loopt. Dat blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener Securex bij 1.552 loontrekkende werknemers.

Terwijl 21% van de Belgen zich af en toe verveelt op het werk, gebeurt dat bij 8% regelmatig. Verder vindt 10% zijn werk saai, meent 8% dat zijn werk niet zinvol is en noemt 19% zijn dagtaak weinig uitdagend.

Motivatieprobleem

Deze werknemers maken volgens de onderzoekers meer kans op een bore-out (zowat 5,6% zou hieraan lijden). “Een bore-out is een motivatieprobleem. Werknemers met een bore-out geven aan dat ze niet ‘mogen’ werken, terwijl mensen met een burn-out eerder niet meer ‘kunnen’ werken. Het ene komt door chronische overbelasting, het andere door onderbelasting en onderstimulering”, zegt onderzoeksexpert Hermina Van Coillie.

Size matters

Wie in een organisatie met meer dan 1.000 werknemers werkt, loopt het meeste risico op een bore-out (8%), terwijl werknemers in een middelgrote organisatie (100-999 werknemers) het minste kans maken (4%). Jongere werknemers lopen meer risico dan oudere (7 tegenover 2%). Leidinggevenden (4%) lopen minder risico dan wie geen leiding geeft (6%).

Autonomie belangrijk

Een bore-out kan tegengegaan worden als er voldoende autonomie, verbondenheid en competentie is. Verder is een goede jobinhoud, waarin werknemers hun vaardigheden ten volle kunnen benutten, cruciaal. “Gun uw werknemers meer autonomie, bied jobs aan die aansluiten bij hun talenten, en zet in op een goede, open sfeer tussen de collega’s”, raadt Van Coillie aan.

Het bericht Ruim één op de vijf Belgen verveelt zich op het werk verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels