HomeNieuwsPositieve politieke reacties op spijtbetuiging van koning Filip

Positieve politieke reacties op spijtbetuiging van koning Filip

De brief van koning Filip met spijtbetuigingen voor de Belgische wandaden in Congo lokt positieve reacties uit politieke hoek uit op sociale media.

«Goed gedaan en een sterke boodschap van koning Filip», vindt CD&V-voorzitter Joachim Coens. «Op naar meer respect en een sterke samenwerking», vervolgt hij op Twitter. Zijn partijgenote, Kamerlid Els Van Hoof, heeft het over een «noodzakelijke maar mooie spijtbetuiging van koning Filip ten aanzien van het koloniaal verleden. Nu in parlement nog bepalen hoe we er als samenleving verder mee omgaan».

“Sterk en groots”

«Koning Filip zet met zijn persoonlijke brief aan het Congolese volk vandaag een belangrijke stap. Het parlement zal op basis van onderzoek en dialoog mee bepalen hoe we vandaag en morgen omgaan met de moeilijke koloniale geschiedenis van België», stelt Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) op Twitter. «Sterk en groots. De wonden zien en erkennen is het begin van genezing», reageert ook gewezen Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. «Het is belangrijk dat deze eerste stap gezet wordt in de erkenning van onze koloniale geschiedenis. Met deze brief erkent de koning dat die geschiedenis ook nu nog effect heeft, door het te linken met de discriminatie die op vandaag bestaat», reageert Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi.

Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt reageert ’met respect’ op de brief van de koning: «Koning Filip I schrijft geschiedenis. De vorst voelt de veranderde tijdsgeest goed aan en neemt afstand van een van zijn voorvaderen. Dit moedigt de Kamer aan om werk te maken van een officieel rapport met aanbevelingen over ons koloniaal verleden.»

Maar hij wijst erop dat het werk met de spijtbetuigingen niet af is: «De Congo-commissie gaat binnenkort van start in het parlement. Als een land worstelt met haar verleden, kun je de verwerking ervan niet uitsluitend overlaten aan academici. Het is aan de politiek om de pijnlijke waarheid te assumeren én om er scherpe conclusies aan vast te knopen. De politiek moet de handschoen opnemen om zo te komen tot een officieel discours, het erkennen van betrokkenheid, richtlijnen over de publieke ruimte en excuses door onze instellingen. Ook over de teruggave van gestolen voorwerpen uit Congo dringt een beslissing zich op.»

Voor sp.a-kamerfractieleidster Meryame Kitir is de spijtbetuiging van koning Filip een belangrijke stap in de juiste richting. «In het erkennen van de fouten uit het verleden. Maar laat het ook en vooral een stap vooruit zijn in de strijd van vandaag tegen elke vorm van discriminatie en racisme», stelt ze op Twitter.

Gewezen Brussels minister Céline Fremault (cdH) vindt de brief met spijtbetuigingen «een historisch gebaar» die «onze twee landen en hun burgers dichter bijeen brengt op deze 30 juni».

Het bericht Positieve politieke reacties op spijtbetuiging van koning Filip verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels