HomeNieuwsPolitieagenten schieten loslopende hond neer

Politieagenten schieten loslopende hond neer

Een filmpje van een Franse politieagent die een hond neerschiet, gefilmd door een getuige, zorgt voor verontwaardiging op sociale media en bij dierenrechtenorganisaties.

Afgelopen woensdag 17 oktober werd, in een dorpje nabij Lyon, de gemeentepolitie opgeroepen om een loslopende hond te vangen. Het ging om een American stafford, in Frankrijk geklasseerd als categorie twee op de lijst van gevaarlijke honden. Het dier droeg geen leiband of muilkorf, vertoonde geen tekenen van agressie maar liet zich niet vangen.

Agenten schieten na vier pogingen

De agenten ondernamen verschillende pogingen om het dier te vangen, telkens zonder succes. Toen de hond daarop een van hen benaderde, trok de angstige agent zijn wapen en schoot in de richting van het dier. De stafford vluchtte gewond weg, waarna een andere agent nog drie keer op hem schoot. Hoewel er vier keer werd geschoten werd de hond niet dodelijk getroffen. Hij werd zwaargewond naar een dierenarts gebracht die, gezien de ernst van de verwondingen, besliste hem te laten inslapen.

https://twitter.com/Sy_MrToto/status/1052681204238077952

“Hij leek niet agressief”

Een buurtbewoner filmde de gebeurtenissen en verspreidde de video op sociale media met de boodschap: “Vandaag schoot de politie in koelen bloede een hond neer. Vinden jullie dit normaal?”. “Het dier was totaal niet agressief, ouders met kinderen en talloze voetgangers kwamen eerder voorbij zonder enige reactie” vertelde de man aan France 3.

“Terwijl een van hen riep, volgde de ander met een lasso, ze hadden geen flauw benul hoe ze de situatie moesten aanpakken en waren in paniek. Toen de angstige hond zijn tanden toonde trokken de agenten hun wapen”, voegde hij nog toe.

Petitie

De video werd massaal gedeeld op het internet. In een petitie worden sancties tegen de agenten geeist, in minder dan 48 uur werd deze al door meer dan 15.000 mensen getekend.

Volgens France 3 woont de eigenares, een mama met een kind van vier jaar, vlak achter het terrein waar de hond werd neergeschoten. Als ze beslist klacht in te dienen, heeft de dierenrechtenorganisatie ’30 Millions d’Amis’ aangekondigd zich burgerlijke partij te zullen stellen.

Zowel de agenten als de eigenares werden donderdagnamiddag verhoord. Hoewel het onderzoek nog loopt geeft neemt de eigenares van de hond verantwoordelijkheid voor het incident, het dier was overigens niet geregistreerd bij de gemeente, hetgeen verplicht is.

https://www.facebook.com/f3Alpes/videos/2138097362889705/

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels