HomeNieuwsPlastic-etend enzym per vergissing ontdekt

Plastic-etend enzym per vergissing ontdekt

Britse en Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuw enzym ontdekt dat sommige van de meest vervuilende soorten plastic kan verslinden. Mogelijks zullen we hier in de toekomst plastic mee kunnen recycleren dat anders honderden jaren nodig heeft om af te breken.

De ontdekking komt er nadat onderzoekers van de universiteit van Portsmouth en het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) de structuur bestudeerden van een natuurlijk enzym dat pet (polyethyleentereftalaat) oplost. Daarbij pasten ze ook het enzym aan, om te zien hoe het zich zou ontwikkelen.

Op die manier ontdekten ze onbedoeld een nieuw enzym dat pet, het plastic dat onder meer gebruikt wordt voor softdrinks, sneller kan afbreken dan om het even welke bacterie.

Verder verbeteren

Het is nu de bedoeling om het enzym zodanig te ontwikkelen dat het op industriële schaal kan worden gebruikt om plastic te verwerken. “De onverwachte ontdekking geeft aan dat er nog ruimte is voor een verdere verbetering van deze enzymen”, zegt professor John McGeehan van de universiteit van Portsmouth.

Het bericht Plastic-etend enzym per vergissing ontdekt verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels