HomeNieuwsPiloten Ryanair dreigen opnieuw met staking op 10 augustus

Piloten Ryanair dreigen opnieuw met staking op 10 augustus

Er dreigt volgende week opnieuw hinder voor de Ryanair-vluchten in ons land. De christelijke vakbond en de Belgian Cockpit Association (BeCA) hebben een stakingsoproep gelanceerd voor de piloten van Ryanair op 10 augustus, zo blijkt uit een persbericht. De stakingsoproep zou kaderen in een grotere Europese actie.

Volgens de vakbond en pilotenorganisatie voert de directie van de lagekostenmaatschappij sindsdien een intimidatiecampagne tegen sommige bemanningsleden die aan de acties hebben deelgenomen. In Dublin werd dan weer aangekondigd dat 100 piloten en 200 bemanningsleden zullen worden gedelokaliseerd naar Polen, onder dreiging van ontslag bij weigering. “Die praktijken zijn onaanvaardbaar en druisen in tegen het stakingsrecht (…) Het Ryanair-model moet veranderen. Sinds vorig najaar, met de massale schrapping van vluchten wegens een tekort aan piloten, tot de stakingen van deze zomer heeft het model waarop Michael O’Leary zo trots is duidelijk zijn grenzen laten zien”, staat er in het persbericht.

Ryanair veroordelen

De bonden vragen dat de dreigementen en de geplande delokalisatie worden ingetrokken. Ze willen ook de toepassing van de respectieve nationale wetgeving in de landen waar Ryanair actief is. Ze herhalen hun vraag aan de nationale en Europese overheden om de praktijken van Ryanair te veroordelen.

Geen bonus voor topman

Eerder deze maand legden Ierse piloten het werk neer, gevolgd door een tweedaagse staking in enkele West-Europese landen, waaronder België, vorige week. Maandag stemde een meerderheid van de Duitse piloten in met een staking, en dinsdag lieten ook de Nederlandse piloten weten te willen staken. In het maandag gepubliceerde jaarverslag is te lezen dat de topman afziet van zijn bonus voor 2018. Die bonus zou 1 miljoen euro waard zijn. O’Leary houdt wel zijn loon, van 1,06 miljoen euro, en een vergoeding in aandelen, voor 1,25 miljoen euro.

Het bericht Piloten Ryanair dreigen opnieuw met staking op 10 augustus verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels