HomeNieuwsPhilippe Gilbert pakt tweede zege in de Vuelta na ongezien hectische etappe

Philippe Gilbert pakt tweede zege in de Vuelta na ongezien hectische etappe

Philippe Gilbert heeft zijn goede WK-vorm getoond in de Vuelta. De Belg was de snelste van een grote groep vluchters en boekte zijn tweede ritzege. In de achtergrond zorgde de stevige wind voor ongeziene taferelen.

Philippe Gilbert (Deceuninck-Quick Step) heeft de zeventiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen, zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Onze landgenoot haalde het na 219,6 kilometer tussen Aranda de Duero en Guadalajara na een waaieretappe in een sprint met een omvangrijke groep voor de Ier Sam Bennett (BORA-hansgrohe) en zijn Franse ploegmaat Rémi Cavagna. Dylan Teuns (Bahrain-Merida) finishte als vierde. Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step) werd achtste. De Colombiaan Nairo Quintana (Movistar) werd veertiende en schuift op naar de tweede plaats in het klassement, op 2:24 van Roglic.

Hectiek van bij de start

Het peloton kreeg daags na de rustdag een zogenaamde overgangsetappe voorgeschoteld, de langste rit ook en met kans op waaiervorming, zo had onder meer Alejandro Valverde voorspeld op dinsdag. “Er kan nog vanalles gebeuren in deze Vuelta, we rijden nog over brede wegen morgen, wie weet vormen er zich wel waaiers”, sprak hij profetisch en de wereldkampioen had het bij het rechte eind.

Het tempo lag meteen hoog bij de start en al vroeg scheidde een groep van zo’n 40 renners zich af van het peloton: zeven van de acht renners van Deceuninck-Quick Step (enkel Richeze was niet van de partij) schoven mee, van de klassementsrenners waren Nairo Quintana en Wilco Kelderman bij de pinken. Andere Belgen waren Dylan Teuns, Nathan Van Hooydonck en Tosh Van Der Sande. Maximaal reden ze 6:20 bij elkaar, Quintana naderde zo onder de twee minuten op leider Roglic. Jumbo-Visma moest alle zeilen bijzetten en kreeg steun van UAE Team Emirates, voor Pogacar.

Gilbert snelt iedereen voorbij

Astana keek aanvankelijk nog even de kat uit de boom en zou pas op 75 km van het eind een handje toesteken. De voorsprong zakte naar vijf minuten, het tempo lag zo hoog dat vooraan voortdurend renners uit de groep moesten lossen en we uiteindelijk met zo’n 20 richting de finish gingen. Met nog een klein knikje op het eind zou het moeilijk worden voor Sam Bennett, de snelste man van de groep. Jakobsen had intussen al moeten lossen. Wie de zege wilde, moest het de Ier moeilijk te maken.

En dat deed Deceuninck-Quick Step. Zdenek Stybar viel aan op 2 km van het eind, het zorgde er voor dat Bennett op 600 meter van de finish zijn sprint al aanzette. Hij ging voorbij de Tsjech, maar een lepe Gilbert sprong mee in het wiel en remonteerde de Ierse sprinter die stil viel op 300 meter. De zege voor Gilbert dus, zijn tweede in deze Vuelta. Quintana rolde als 14de over de finish, op 10 seconden en schuift op van plek vijf naar naar plek twee in het klassement, op 2:24 van Roglic, Valverde is nu derde op 2:48. Het peloton kwam binnen 5:29 na winnaar Gilbert, Dylan Teuns staat nu tiende in het klassement, op 12:21.

Het bericht Philippe Gilbert pakt tweede zege in de Vuelta na ongezien hectische etappe verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels