HomeNieuwsNieuwe ‘kleine’ mensensoort ontdekt in Filipijnse grot

Nieuwe ‘kleine’ mensensoort ontdekt in Filipijnse grot

Op het Filipijns eiland Luzon hebben antropologen tanden en botten gevonden die zouden wijzen op een nog niet eerder ontdekte mensensoort. De wetenschappers noemden de soort Homo luzonensis, dat staat te lezen in het wetenschappelijke magazine Nature.

De vondst werd gedaan in de Callao-grot op het eiland Luzon in de Filipijnen. Naast tanden en botten werden er ook overblijfsels van afgeslachte neushoorns gevonden. Volgens de wetenschappers was de nieuwe mensensoort één van de eerste soorten die rechtop liep. Ze waren ook veel kleiner, met een gemiddelde grote van 1,20 meter. In 2017 werd op hetzelfde eiland een bot van 67.000 jaar oud ontdekt, dat vermoedelijk afkomstig is van dezelfde soort. Met de ontdekking lijkt de rechtlijnige evolutietheorie steeds minder geloofwaardig. (Lees hieronder verder)

 

AFP / F. Detroit

Gezelschap

Eerder werd gedacht dat de moderne mens uit één soort is voortgekomen, maar deze ontdekking lijkt die theorie te ontkrachten. De onderzoekers vragen zich ook af hoe de soort op het eiland terecht kwam en wie hun voorouders waren. “We beseffen nu dat, hoewel Homo sapiens het nu enige overlevende lid van onze tak van de evolutionaire boom is, we het grootste gedeelte van ons bestaan gezelschap hebben gehad”, zegt Matthew Tocheri, een betrokken antropoloog.

AFP / A. Nujares

Het bericht Nieuwe ‘kleine’ mensensoort ontdekt in Filipijnse grot verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels