HomeNieuwsNederlandse gynaecoloog verwekte donorkinderen met eigen sperma

Nederlandse gynaecoloog verwekte donorkinderen met eigen sperma

Een Nederlandse gynaecoloog heeft minstens zeventien donorkinderen verwekt met zijn eigen sperma. Dat schrijft het Isala-ziekenhuis, waar de inmiddels overleden man tewerkgesteld was, zelf op hun website.

Een inmiddels overleden Nederlandse gynaecoloog van het toenmalige Sophia ziekenhuis Zwolle (dat nu Isala heet) heeft tussen 1981 en 1993 zeker zeventien donorkinderen zijn verwekt met zijn eigen sperma. De wensouders waren niet op de hoogte dat zijn sperma werd gebruikt bij inseminatie. Dr. Jan Wildschut hield zich in de jaren tachtig tot en met 1993 bezig met KID (Kunstmatige Inseminatie Donorsperma), zo schrijft de kliniek op hun website.

Kans op aangeboren afwijkingen

De feiten kwamen aan het licht door diverse ’matches’ in een aantal commerciële DNA-databanken, aangevuld met een DNA-test van een van de wettige kinderen van de gynaecoloog, zo schrijft het ziekenhuis. Het persbericht werd mede in naam van de wettige en de donorkinderen van de gynaecoloog de wereld ingestuurd. Ziekenhuis Isala werd eind 2019 benaderd door de ouders van een van de donorkinderen, waarna er contact werd gelegd tussen Isala en de wettige kinderen en de donorkinderen.

De kinderen vinden het belangrijk met het verhaal naar buiten te komen, zo stellen ze, vanwege “de kans op aangeboren afwijkingen bij kinderen uit relaties van halfbroers en -zussen die niet van elkaar weten dat zij dezelfde biologische vader hebben.” Mogelijk heeft dr. Wildschut nog meer kinderen verwekt, maar daarover heeft het ziekenhuis in haar archieven geen informatie gevonden.

Geen onderzoek

Het ziekenhuis noemt het moreel onacceptabel dat een gynaecoloog-fertiliteitsarts, behandelaar en spermadonor is geweest in het eigen ziekenhuis. “Ten tijde van de inseminaties in de jaren tachtig werd wensouders vaak geadviseerd om het gebruik van kunstmatige inseminatie met donorsperma geheim te houden”, zo licht Isala nog toe. Het ziekenhuis heeft eind 2019 de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de kwestie ingelicht. De IGJ zal echter geen onderzoek voeren naar de feiten, omdat “deze casus zich afspeelde in een tijd, waarin geen wet- en regelgeving voor fertiliteitsbehandelingen bestond”.

Deze zaak doet denken aan die van de omstreden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Die verwekte met eigen sperma zeker 49 donorkinderen, en mogelijk meer.

Het bericht Nederlandse gynaecoloog verwekte donorkinderen met eigen sperma verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels