HomeNieuwsNAVO-top start met verwijten van Trump

NAVO-top start met verwijten van Trump

Met een militaire ceremonie is de NAVO-top in het nieuwe hoofdkwartier in Brussel officieel van start gegaan. De top met de staats- en regeringsleiders van de 29 NAVO-landen vindt plaats onder hoogspanning, en begon al met verwijten die over en weer slingerden tussen de Amerikaanse president Trump en Duitse bondskanselier Merkel.

Voor Belgisch premier Charles Michel is het op de tweedaagse NAVO-top in Brussel van “cruciaal belang” om de “eenheid en solidariteit” in het bondgenootschap te behouden. Dat heeft hij gezegd bij zijn aankomst op de top. Michel reageert daarmee op het feit dat er de voorbije tijd vragen zijn gerezen over de eenheid binnen de NAVO. Dat heeft onder meer te maken met de herhaalde uithalen van Trump naar NAVO-landen die de 2 procent niet halen.

België betaalt te weinig

Ook België haalt die norm niet, maar de premier benadrukt wel dat ons land een trendbreuk heeft ingezet. “We hebben beslist de besparingen op defensie stop te zetten en over te schakelen naar een strategie van investeringen”, zei Michel in zijn korte verklaring. “We zullen dit voortzetten om veiligheid en stabiliteit verder te waarborgen.”

Trump haalt uit

Enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump nog zwaar had uitgehaald naar Duitsland, heeft hij verzekerd “heel goede relaties” te hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij had een bilaterale ontmoeting met Merkel woensdagnamiddag in de marge van de NAVO-top in Brussel. Merkel zei tevreden te zijn over de gedachtenwissel met Trump. “We zijn partners, we zijn goede partners en we willen blijven samenwerken in de toekomst.” Nadien had Trump ook nog een gesprek met de Franse president Emmanuel Macron.

Russisch gas

Woensdagochtend, bij een ontmoeting met NAVO-baas Jens Stoltenberg, had Trump Duitsland nog verweten Rusland te verrijken door Russisch gas aan te kopen. Ook verweet hij Berlijn niet genoeg bij te dragen voor defensie. Merkel had de zware kritiek van Trump al naast zich neergelegd tijdens een korte toespraak bij haar aankomst op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

 

Het bericht NAVO-top start met verwijten van Trump verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels