HomeNieuwsNationaal Museum van Brazilië gaat in vlammen op

Nationaal Museum van Brazilië gaat in vlammen op

In het Nationaal Museum van Brazilië in Rio de Janeiro woedt sinds zondagavond een hevige brand. Op televisiebeelden is te zien hoe het gebouw volledig in vlammen opgaat. Personeelsleden hadden in het verleden al hun bezorgdheid geuit over de slechte staat van het gebouw. 

Volgens een woordvoerder van het historische museum zijn er geen gewonden gevallen. Het museum, ondergebracht in het paleis van São Cristóvão gelegen in het stadspark Quinta da Boa Vista, was al gesloten toen het vuur uitbrak omstreeks 19.30 uur (maandag 0.30 uur Belgische tijd). Hoe groot de schade aan het gebouw en de collectie is, is nog niet duidelijk.

AFP/ C. De Souza

Oudste museum 

Het Nationaal Museum van Brazilië is het oudste museum van het Zuid-Amerikaanse land. Het werd opgericht in 1818 en bestaat in zijn huidige vorm sinds 1892, toen de collectie werd verhuisd naar de residentie van de Portugese koninklijke en later de Braziliaanse keizerlijke familie.

Het paleis van São Cristóvão herbergt volgens lokale media momenteel ongeveer 20 miljoen museumstukken. Het museum bezit een grote geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie. “Dit is een tragedie voor de cultuur van Brazilië”, reageerde museumdirecteur Paulo Knauss op telvisiezender GloboNews.

Verwaarloosd 

De brand is geen verrassing voor de medewerkers van het museum. In het verleden hadden ze al kritiek geuit op de slechte staat van het gebouw. Door besparingen was er geen geld om te renoveren en daardoor bleven ook verschillende zalen gesloten voor het grote publiek.

Het bericht Nationaal Museum van Brazilië gaat in vlammen op verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels