HomeNieuwsMicrobioloog Emmanuel André vreest dat lockdown enige optie is: “We lopen recht...

Microbioloog Emmanuel André vreest dat lockdown enige optie is: “We lopen recht op een muur af”

Emmanuel André, die in het voorjaar met Steven Van Gucht nog woordvoerder was van het crisiscentrum, zei in het RTBF-middagjournaal dat we aan een nieuwe lockdown moeten denken. Volgens hem hebben we het te ver laten komen door het voortdurende geaarzel.

Hoewel Steven Van Gucht woensdag tijdens de persconferentie van Sciensano voorzichtig positief was, moeten we ons bewust zijn van het feit dat de coronacijfers voorlopig nog stijgen.

Lockdown enige optie

Microbioloog Emmanuel André is van mening dat zelfs de verstrengde maatregelen van vorige week niet voldoende zijn om de tweede golf op te vangen, zo verklaarde hij in het RTBF-middagjournaal. Hij denkt dat een lockdown de enige oplossing is. “Vandaag moeten we durven spreken over een lockdown of een nieuwe lockdown. Dat is de enige optie die we nog hebben. We moeten ons niet meer afvragen wat we moeten sluiten, we moeten ons vandaag afvragen wat we nog open laten”.

Steun voor ziekenhuizen prioritair

“Wat hebben we vandaag nodig? We hebben een erg kleine manoeuvreerruimte en moeten ons nu focussen op het gezondheidssysteem. We horen nu al weken de alarmkreten uit de ziekenhuizen. Iedereen die in ziekenhuizen werkt, moet dat kunnen blijven doen in goede omstandigheden. Dezelfde problemen stellen zich voor jonge ouders. Hoe gaan we hen ondersteunen als ze dag en nacht moeten werken? Dan blijft er nog een klein beetje ruimte over om maatschappelijke keuzes te maken. Welke dingen kunnen we vanuit moreel oogpunt nog laten werken? Dat is een keuze die we moeten maken. Al de rest moeten we nu sluiten, want we lopen recht op een muur af”, klonk het.

Eindeloos getreuzel

André ergert zich aan het getreuzel van de overheid. “Het geaarzel maakt alles alleen maar erger. Het is een situatie die niemand wil, maar we hadden het zelf kunnen vermijden door ons gedrag aan te passen. Nu hebben we geen keuze meer. De individuele vrijhoud houdt vandaag weer op”, besluit hij.

Het bericht Microbioloog Emmanuel André vreest dat lockdown enige optie is: “We lopen recht op een muur af” verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels