HomeNieuwsMeerderheid wil klimaatambities aanscherpen

Meerderheid wil klimaatambities aanscherpen

De commissie Volksgezondheid van de Kamer heeft een voorstel van resolutie van de groenen goedgekeurd die de Belgische klimaatambities naar boven herziet. De tekst van de groenen kon ook op de steun rekenen van socialisten, liberalen, CD&V en cdH. De N-VA onthield zich. Even later sprak ook premier Charles Michel (MR) zijn wil uit om de Belgische klimaatambities aan te scherpen.

De resolutie vraagt dat België zich aansluit bij de groep landen die ervoor pleiten om de doelstellingen rond het terugdringen van broeikasgassen tegen 2030 naar boven te herzien. Ons land zou ervoor moeten ijveren dat Europa de uitstoot tegen 2030 laat dalen tot 55% van de uitstoot in 1990. Tegen 2050 zou die uitstoot 95% lager moeten liggen. De resolutie vraagt dat het Nationale Energie- en Klimaatplan wordt aangepast met maatregelen die toelaten om die doelstellingen te halen.

Breed draagvlak 

Ecolo-Groen is tevreden met de goedkeuring. Kamerlid Georges Gilkinet spreekt van een «keerpunt». Ook de oranje-blauwe coalitie (MR, CD&V, Open Vld en CD&V) keurde de tekst mee goed. N-VA, dat sinds kort geen deel meer uitmaakt van de federale regering, verweet de ex-coalitiepartners «hypocrisie».

Ook Michel spreekt zijn steun uit

Ook de premier zei dat hij de klimaatdoelstellingen naar boven wil bijstellen. «Ik bevestig dat de resolutie een sterk signaal is voor de federale regering, en ik bevestig dat we alles zullen doen om ze te verdedigen», zei de premier. Hij wil de kwestie op tafel leggen van het Overlegcomité waar de verschillende deelregeringen samenkomen.

Het bericht Meerderheid wil klimaatambities aanscherpen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels