Vind ons op

Zita

Lifestyle

Zo kan een boomstamtafel je woonkamer doen heropleven

Bij de zoektocht naar een geschikte tafel opteren veel mensen voor een boomstamtafel. Die zijn geliefd om hun knusse en tegelijk stoere uitstraling. Bovendien is elke tafel uniek. In tijden van IKEA en monteer-het-zelf-meubels steekt een boomstamtafel er des te meer bovenuit. Lees hier de do’s en don’ts bij de aanschaf en het onderhoud van zo’n tafel.

Elke boomstamtafel is, ondanks zijn populariteit, uniek. Geen enkel exemplaar, zeker wanneer alsof de planken rechtstreeks van de zaagtafel komen, is hetzelfde. Bovendien is het tegenwoordig ook mogelijk om je tafel zelf samen te stellen.  Hierbij is een goede afwerking natuurlijk wel nodig.

Hardhout vs. zachthout

De meeste boomstamtafels worden gemaakt van tropisch hardhout. Dit hout komt in vrijwel alle landen rond de evenaar voor. Het kan hierbij gaan om hout uit tropische bossen, jungles of regenwouden in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.

Tropisch hardhout kent talloze voordelen, voornamelijk wat betreft de uitstraling. Je kan beweren dat zachthout minder karakter heeft. Bij een boomstamtafel wil je echter zien dat de boom geleefd heeft. De complexe structuur van hardhout vertelt je dat verhaal. Bij zachthout is de structuur “veel gemoedelijker”.

Onderhoud 

Een houten tafel heeft regelmatig onderhoud nodig om mooi te blijven. Het voordeel van tropisch hardhout is dat het hout zeer sterk is, de kracht is vergelijkbaar met de sterkte van een eiken tafel. Hierdoor hoeft het hout veel minder vaak behandeld te worden.

Bij hout is het vooral belangrijk om te letten op het vochtgehalte. Ook binnenshuis kan de tafel te maken krijgen met vochtproblemen. Je stoot bijvoorbeeld net een glas water om of kind laat zijn kommetje soep op de tafel vallen. In deze gevallen is het belangrijk dat de tafel direct droog wordt gemaakt. Hiermee voorkom je dat het vocht tijd heeft om in te trekken en schade te berokkenen.

Meer in Lifestyle

Meest gelezen

Nieuwsbrief

Ad

To Top