HomeNieuwsLifestyleWetenschappelijk bewezen: vrouwen rijden even goed als mannen

Wetenschappelijk bewezen: vrouwen rijden even goed als mannen

Zie je op de baan iemand sukkelen in de auto? Zeg dan niet te gauw “het is weer een vrouw”. Volgens Amerikaanse wetenschappers zijn vrouwen zeker en vast even goede chauffeurs als mannen.

De vraag wie het beste kan autorijden, kunnen we nu voor eens en altijd beantwoorden. Blijkbaar maakt het helemaal niet uit, want er is geen verschil tussen de tussen de twee geslachten. Dat blijkt althans uit een studie van de Universiteit van California die gepubliceerd is in het vakblad PLOS One.

Voor het onderzoek trommelde professor fysiologie Nancy Wayne en haar team honderd studenten op, die maximaal vijf uur rijervaring hadden. Iedereen kreeg twee uur rijles van een instructeur. Achteraf werden de prestaties van de deelnemers op de weg beoordeeld door een jury en kregen de studenten een score.

Jong versus oud

Wat blijkt? De dames rijden even goed als de heren, maar ze hebben wél minder zelfvertrouwen achter het stuur. Daarnaast stelden Wayne en co. vast dat jongere chauffeurs beter reden dan de oudere bestuurders. Opgepast: die conclusie mag je gerust met een korrel zout nemen, want er werden enkel studenten onderzocht. Bijgevolg was de gemiddelde leeftijd dan ook 18 jaar.

Of je sport speelt blijkbaar ook een belangrijke rol. Vooral mensen die een groepssport beoefenen, rijden beter dan de luie bankhangers. Dit komt waarschijnlijk door het ruimtelijk inzicht, dat dankzij het sporten ook een boost krijgt.

De wetenschappers hadden op voorhand ook het vermoeden dat het spelen van videogames een invloed heeft op het rijgedrag, maar daar hadden ze het bij het verkeerde eind. Of je nu graag spelletjes speelt of niet, maakt voor het rijgedrag klaarblijkelijk niets uit.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels