HomeNieuwsLifestyleWetenschappelijk bewezen: dit is de beste manier om iemand te dumpen

Wetenschappelijk bewezen: dit is de beste manier om iemand te dumpen

Een punt zetten achter je relatie is nooit, jamais een pretje. Toch kan de manier waarop je deze pijnlijke boodschap overbrengt een verschil maken. Volgens Amerikaanse wetenschappers bestaat er één goede methode om iemand te dumpen.

Voor de studie hebben onderzoekers van de Brigham Young University 145 Amerikanen opgetrommeld. Alle deelnemers kregen een aantal scenario’s te horen, waarin bijvoorbeeld iemand een einde maakt aan een relatie. Bij elk scenario horen twee manieren waarop iemand de boodschap kon overbrengen.

Telkens moesten de proefpersonen aangeven hoe efficiënt, duidelijk, eerlijk en attent de bekendmaking was. Wat blijkt? De meesten verkiezen een duidelijke en directe aanpak. Eerst met complimenten strooien voor je het slechte nieuws geeft, heeft geen enkel nut, zo klinkt het.

“We moeten eens praten…”

Toch is het geen goed idee om op een brute manier met de deur in huis te vallen. “‘Het is gedaan’ is wellicht té direct”, licht onderzoeker Alan Manning toe. “In feite heb je een soort buffer nodig. Zeg bijvoorbeeld dat je eens moet praten. Dan beseft de andere persoon meteen dat je slecht nieuws hebt en heeft ie enkele seconden om zich voor te bereiden.”

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels