HomeNieuwsLifestyleWeg met de weegschaal: dit zijn de beste methodes om je progressie...

Weg met de weegschaal: dit zijn de beste methodes om je progressie te meten

Op een goede dag is het je beste vriend, op een slechte dag wil je het ding het liefst uit het raam gooien. We hebben het over de weegschaal, voor veel mannen en vrouwen nog altijd het instrument bij uitstek om vooruitgang te meten. Toch zeggen die cijfers niet alles. Coach Tess van Beurden legt uit waarom.

«Het cijfer op de weegschaal kan enorm variëren en is niet representatief voor je vooruitgang. Wie veel zout eet, houdt gemakkelijk vocht vast, waardoor je al sneller een kilo meer weegt. Dit is hoofdzakelijk water en verdwijnt ook weer na een dagje. Zonde om daar je humeur door te laten verpesten toch?», legt ze uit.

Blame the oestrogeen

Maar zout is niet alles. Ook hormonen spelen een rol. Vooral het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen is een boosdoener. «Net zoals zout zorgt oestrogeen voor vochtophoping, met alle gevolgen van dien. Bovendien heb je tijdens je regels veel meer zin in zowel zoet als zout, waardoor je lichaam nog meer vocht zal opstapelen. Dit probleem kan je niet helemaal oplossen, maar wel verminderen door veel water te drinken en te kiezen voor gezonde snacks.»

Spieren: je geheime wapen

Foto Pexels

Tot slot is het een feit dat spieren ongeveer drie keer meer wegen dan lichaamsvet. «Wie erin slaagt om meer spiermassa op te bouwen, zal het cijfer op de weegschaal mogelijk zien stijgen. Dat is in dit geval een goed teken. Vooral sporters die aan krachttraining doen zullen dit merken. Zij krijgen na verloop van tijd een gezondere lichaamssamenstelling bij hetzelfde of zelfs een hoger gewicht», verklaart Tess. Spieren verbranden ook meer calorieën dan vet, waardoor het gemakkelijker is om een gezond gewicht te behouden.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

De vraag is nu hoe je die vooruitgang dan wel kan meten. Een eerste methode is simpel: trek foto’s van jezelf in een sportbh met een onderbroek of in bloot bovenlijf. Belangrijk daarbij is dat je de foto’s steeds trekt voor dezelfde spiegel, op hetzelfde moment en met dezelfde outfit. Let wel: een lichaam heeft minimaal drie maanden nodig om echte veranderingen zichtbaar te maken.

Lees ook: Zo houd je je goede voornemens wél vol

Wie het schoentje past…

Foto Pexels

Wie geen geschikte spiegel heeft, kan ook een kledingstuk gebruiken om de vooruitgang te meten. Kies er eentje uit een periode toen je goed in je vel zat en gebruik dat als maatstaf. Pas het elke maand een keertje om te zien of je omtrek als is afgenomen. Pas ook hier wel even op dat je geen kledingstuk kiest van toen je nog piepjong was, het is belangrijk om realistische doelen te stellen.

Het zit vanbinnen

Je mentale progressie is minstens even belangrijk als je fysieke vooruitgang. Wanneer je lichamelijke vooruitgang niet zo snel gaat als je gehoopt had, dan kan je altijd even kijken naar wat er wél goed gaat. Voel je je beter? Heb je meer energie? Al die dingen bepalen mee je levenskwaliteit.

Mare Hotterbeekx

Sport jij met ons mee? Deel jouw foto’s, vragen en tips voor Tess via Instagram onder #MetroFeelGood #FeelFanTesstic. Meer work-outvideo’s, health tips en weetjes vind je hier.

Het bericht Weg met de weegschaal: dit zijn de beste methodes om je progressie te meten verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels