HomeNieuwsLifestyleWat zijn dabloons? Hoe TikTok meeging in een ronduit bizarre imaginaire muntenhandel

Wat zijn dabloons? Hoe TikTok meeging in een ronduit bizarre imaginaire muntenhandel

Op TikTok is een krankzinnige handel gestart van dabloons: een soort imaginaire munteenheid. Wie door zijn ‘for you page’ scrolt is ongetwijfeld al enkele dabloons rijker geworden de afgelopen dagen – of gewelddadig beroofd van al zijn dabloons. Tenzij je een beschermende onzichtbaarheidsmantel op zak hebt natuurlijk. Klinkt dit geschift? Wij leggen de wereld van dabloons voor je uit, en waarom ook dabloons niet gespaard blijven van inflatie.

Het idee van dabloons stamt rechtsreeks uit middeleeuwse fantasy role-playing games (RPG) zoals het wereldberoemde ‘Skyrim’, ‘World of Warcraft’ of ‘Baldur’s gate’. In de dabloonwereld op TikTok wordt TikTok gezien als de open wereld, en zijn de video’s die je tegenkomt tijdens het scrollen de reizigers op jouw pad. De dabloons, de imaginaire munteenheid op TikTok, is het geld dat je onderweg kunt gebruiken om wapens, schilden of voedsel van te kopen.

@.dabeans

repost bc the sound got taken down #fyp #dabloons #dabloon #cat #dabloonscat #dabloontok

♬ som original – Ninguém

Scrol je rijk

Dabloons kan je verdienen via de handelaren die je tegenkomt, in dit geval meestal een zwarte kat. Zo kan je een video krijgen van een kat, die je meestal begroet met een «hello traveller», die jou zomaar een 50-tal dabloons geeft. Soms wil die kat handelen met jou en kan je bijvoorbeeld dabloons inruilen voor wapenuitrusting. Op een ander moment geeft de kat zich uit als een vriendelijke handelaar, maar blijkt het om een piraat te gaan die je berooft van je dabloons.

@aventuredabloon.cattz

First time in the shops!! #dabloon #fypシ゚viral #dablooncatmeme #HuluChippendalesDance #dabloonshop

♬ original sound – Dabloons Cat

De enige regel van de dablooneconomie is dat er geen regels zijn. Iedereen kan een video maken waarin een kat dabloons uitgeeft of afneemt. Als je zelf scrolt en je komt een rover tegen die 20.000 dabloons van je steelt, hoef je daar zelfs helemaal niet in mee te gaan – al bederft dat de pret natuurlijk een beetje. Leuker is om verder te gaan op je queeste als je dabloonschulden hebt. Wie weet kom je een magische draak tegen die voor jou wil vechten tegen gemene dieven, of vind je een onzichtbaarheidsmantel waardoor je even immuun bent voor bandieten.

@dabloonss.s

Stay safe out there travelers #dabloons #dabloontok #dabloonscat #4dabloons #foryou #fyp #foryoupage #dabloonmeme

♬ cold island sped up – leo/puffer 😀

Uit de hand gelopen meme

Dabloons is met andere woorden de zoveelste, wel erg uitgebreide en uit de hand gelopen meme op TikTok. De geschiedenis van de dabloons gaat namelijk al terug van 2021, met een wazige foto van een zwarte kat met het bijschrift «four dabloons», verwijzend naar de vier pootjes van de kat. Tegen de herfst van 2022 was de meme geëvolueerd naar het zinnetje «but it will cost you 4 dabloons», in combinatie met de foto. Toen circuleerde de meme nog steeds vooral op Tumblr, in de vorm van een beeld waarin bijvoorbeeld noodles aangeboden werden, voor de prijs van vier dabloons. Nu is het november, en heeft de hashtag ‘dabloons’ 822,1 miljoen views op TikTok en de hashtag ‘dabloon’ 446,8 miljoen views.

Stort de dabloon in?

Nu de meme zo ingeburgerd geraakt is op TikTok, raakt de dablooneconomie evenwel in het slop. Omdat er zo weinig regels zijn, maken gebruikers aan de lopende band video’s waarin soms duizenden dabloons weggegeven worden. Met andere woorden: de dablooneconomie drukt voortdurend geld bij. De gebruiker ‘dabloonshq’, de headquarters van dabloon, meldde als een van de eerste het inflatieprobleem, maar stelt gerust: «de dabloonpolitie kijkt uit voor een zwarte markt van illegale dabloons.» De kat demonstreert het probleem met video’s waarin gebruikers een «oneindige hoeveelheid dabloons» weggeven, wat niet kan in een gezonde economie. De dabloon-FBI is intussen op de hoogte gesteld.

@dabloonshq

NEWS ON DABLOON INFLATION! | #dabloons #dabloon #dablooncat #dablooninflation #dabloonstocks #freedabloons #BetheReasonVisa #IntuitTouchdownDance #AEHolidayCard #fyp

♬ original sound – dabloons HQ

Tegelijk ontspruiten er communistische bewegingen, die het neoliberale laatkapitalisme van de dabloonmarkt willen omverwerpen. Het is nog niet duidelijk of de economie het einde van het jaar zal halen.

@communistdabloon

join the fight! stand up to the capitalist dabloons! ☭ #dabloons #communism #dabloon

♬ cold island sped up – leo/puffer 😀

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/wat-zijn-dabloons-hoe-tiktok-meeging-een-ronduit-bizarre-imaginaire-muntenhandel

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels