HomeNieuwsLifestyleWaarom het internet verslaafd is aan ‘Trombone Champ’, ofwel ‘Guitar Hero’ op...

Waarom het internet verslaafd is aan ‘Trombone Champ’, ofwel ‘Guitar Hero’ op trombone

De nieuwe, ietwat onvoorspelbare, gaming hit van het moment is ‘Trombone Champ’, een PC-spel waarin je, jawel, trombone speelt. Het mechanisme werkt vrijwel hetzelfde als het iconische ‘Guitar Hero’, maar dan met een schuiftrompet. Maar durf dat instrument niet suf of onsexy te noemen. Want de underdogpositie van deze koperblazer, is exact wat dit spel zo hilarisch onweerstaanbaar maakt.

Of je nu Twitch opent, of TikTok: ‘Trombone Champ’ is overal. In alle uithoeken van het internet lijken gamers hun meest belabberde tromboneversie van de Vijfde Symfonie van Beethoven te geven. En ze doen dat met volle overgave, om het op een dag te kunnen schoppen tot trobonekampioen. Of op zijn minst eeuwige roem te verwerven met een perfecte renditie van Mozarts ‘Eine Kleine Nachtmuzik’, met toeters.

‘Trombone Champ’ krijgt op Steam, het platform voor pc-games, de ene vijfsterrenreview na de andere. PCGamer vond het een «instant’ kanshebber op de titel van spel van het jaar». En online wordt er volop «Meesterwerk» getoeterd. Het leidt tot de onvermijdelijke vraag: waarom willen gamers zo graag alle kneepjes van het trombonevak leren kennen?


Trombones en demonen

‘Trombone Champ’ is hilarisch in zijn simpliciteit. Allereerst kunnen we er niet omheen: de trombine is een maf instrument, zowel de klank als de look. Terwijl professionele spelers prachtige ronde klanken kunnen produceren, klinkt het trombonegeluid van amateurs als een schelle toeter. Dat ‘Trombone Champ’ – dat overigens door een piepkleine ontwikkelaar gemaakt werd – op slechts tien dagen zo viraal ging, heeft dan ook veel met dat Strauss’ ‘An der schönen blauen Donau’ op ‘Trombone Champ’ bij een beginnende speler nogal snel waanzinnig scheef klinkt, terwijl je avatar heel zijn ziel door de schuiftrompet blijft stampen. En de video’s daarvan zijn bijzonder geestig. Ronduit sucken in ‘Trombone Champ’ is dan ook het plezantste wat je kan doen.

@ign

PSA: Trombone Champ has a freestyle mode. #gamingontiktok #trombonechamp #trombone #steam #pc #cbat #hudsonmohawke #reddit #gaming

♬ original sound – IGN

Uniek trombiversum

Daarnaast is het spel opvallend simpel. Technisch komt er niet veel bij kijken, naast de muis al klikkend op en neer bewegen op de melodie van klassiekers uit de klassieke muziek. Toch heeft het zogenaamde «trombiverse» meer dan genoeg in petto: zo kan je niet alleen kaarten verzamelen van je favoriete trombonisten, maar je kunt die daarna ook offeren aan een demon in ruil voor een nieuwe trombone. Al is het wel opletten geblazen voor de bavianen die op de loer liggen.

‘Trombone Champ’ is met andere woorden bijzonder meme-baar en groots in zijn onnozelheid.


Kleine ontwikkelaar

Op dit moment staan er nog maar amper 20 nummers in het trombone repertoire, naast een amusante freestyle modus. De ontwikkelaars ‘Holy Wow Studios’ hopen daar snel verandering in te brengen, al zullen de fans nog even geduld moeten hebben. Dan Vecchitto, het brein achter ‘Trombone Champ’ had het succes namelijk schromelijk onderschat: «Ik wist niet goed hoe mensen zouden reageren op het spel, want het is bijna onmogelijk om de trombone ‘goed’ te laten klinken», zegt hij aan CNN. «Ik was ook bezorgd dat echte trombonisten zouden klagen over de onrealistische bediening van de trombone.»

Die twijfel leek ongegrond, want fans staan nu te popelen om meer content te verkrijgen. «Op dit moment is Holy Wow quasi een eenmansbedrijf. En het is niet eens mijn hoofdjob! We hebben elk nog onze eigen full time job», tweette Holy Wow afgelopen donderdag. «Maar we zijn zeker van plan om het spel nog verder te zetten, verder dan origineel gedacht.»

‘Trombone Champ’ kost 12,50 euro en kent geen microtransactions.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/waarom-het-internet-verslaafd-aan-trombone-champ-ofwel-guitar-hero-op-trombone

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels