HomeNieuwsLifestyleVijf feiten over te laat komen

Vijf feiten over te laat komen

Zelfs voor de internationale Kom Ergens Te Laat Dag zijn we te laat. Deze internationale niet-officiële feestdag wordt namelijk jaarlijks gevierd op 5 september. Kan gebeuren, iedereen komt wel eens te laat. Maar wist je bijvoorbeeld dat te laat komen eerder geaccepteerd wordt van knappe mensen en dat vrouwen?

Knap uiterlijk

Mensen met een knap uiterlijk hebben vaak een streepje voor, dat is geen geheim. Dit geldt ook als je kijkt naar onze tolerantie tegenover laatkomers. “Vrouwen die een goede uitstraling hebben, aantrekkelijk en aardig gevonden worden, merken al snel dat ze het te laat komen kunnen maken”, vertelt psycholoog Jeffrey Wijnberg in een interview aan het Nederlandse RTL Nieuws.

Macht

Bovendien geeft de tolerantie van te laat komen de laatkomers een zeker gevoel van macht, stelt Wijnberg. Dit gegeven geldt volgens hem wel alleen bij laatkomers die geen stress ervaren als zij te laat zijn.

Vrouwen

De grootste laatkomers zijn vrouwen. Heb jij ook een vriendin die als je met haar afspreekt, zegt dat ze er met tien minuten is en vervolgens een uur later pas aankomt? Dan ben je zeker niet de enige. Vrouwen vergeten de tijd soms als ze ’s ochtends voor de spiegel staan. Mannen daarentegen zijn vaak snel klaar met hun ochtendroutine en daardoor minder vaak te laat dan vrouwen.

Internationale feestdag

Niet op tijd komen, lijkt vooral een slechte gewoonte, maar vandaag de dag is het veel meer. Er is namelijk een internationale feestdag voor te laat komen. Deze feestdag komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Hier begon het allemaal met een groep voor uitstellers die in 1956 werd opgericht door Les Waas. Om uitstelgedrag te promoten werd 5 september omgedoopt tot nationale Kom Ergens Te Laat Dag. Deze dag groeide uit tot een internationale feestdag waar we maar al te graag een graantje van meepikken. Een officieel erkende feestdag is het echter niet.

Dwangneuroten

Naast mensen die stipt op tijd zijn en mensen die te laat komen zijn er ook mensen die bang zijn om te laat te komen. Zij gaan extra vroeg van huis en zijn extra vroeg aanwezig op hun werk. Als er onderweg iets onverwachts gebeurt, dan breekt het zweet ze uit. Volgens Wijnberg is dit gedrag iets voor dwangneuroten. “Dat zijn toch meer de dwangneuroten onder ons. Die zijn liever twintig minuten te vroeg dan een minuut te laat. Ze willen ten koste van alles als betrouwbaar worden gezien en te laat (zijn) past niet in dat plaatje. Afspraak is afspraak.”

Het bericht Vijf feiten over te laat komen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels