Vind ons op

Zita

Vijf duurzame valentijnscadeaus voor haar

Lifestyle

Vijf duurzame valentijnscadeaus voor haar

Toegegeven, Valentijn is nogal een commercieel dingetje. Rode rozen, restaurantbezoekjes en roze ballonnen: winkeliers spelen er graag op in. Alles mag en er is plots niets te melig. Anderzijds is het een leuke extra dag om meer aandacht te besteden aan je lief. En gelukkig kan je ook duurzame cadeautjes kopen voor je hartendief. 

Lingerie

Het is natuurlijk een huizenhoog cliché, maar met een setje mooie lingerie kan je elke vrouw blij maken. Bovendien heb je er als lief ook nog wat aan. Tegenwoordig zijn er heel wat mooie, duurzame lingeriemerken te vinden, zowel online als offline. Sommige merken, zoals Organic Basics, concentreren zich op katoenen, ademend ondergoed voor elke dag. Op zoek naar iets speciaal voor een romantische Valentijn? Kijk dan eens bij het Britse Ayten Gasson: het merk specialiseert zich in zijden lingerie gemaakt in het Verenigd Koninkrijk. Ook het Belgische la fille d’O is een aanrader. De stukken worden ontworpen met het oog op tijdloosheid en kwaliteit, maar hebben een hele speelse toets.

Juwelen

Nog zo’n cliché. Maar clichés zijn geen clichés zonder reden. Maar ook bij juwelen kan je kiezen voor een duurzame optie. Gerecycleerde materialen, duurzame productie… er zijn heel wat manieren waarop je als juwelenmerk je steentje kan bijdragen. En met alle opties die er op de markt te vinden zijn, heb je ook als consument weinig reden om voor niet-duurzame juwelen te kiezen. Om je op weg te helpen, noemen we alvast enkele favorieten. Het Antwerpse Kimai kiest resoluut voor artificiële diamanten, die veel minder schadelijk zijn voor het milieu. Pluspuntje: ook Meghan Markle is fan. Het Nederlandse Taj maakt dan weer meer bohemian sieraden van gerecycleerd goud en zilver. Ook norrfolks biedt prachtige sieraden aan, allemaal gemaakt in Spanje en van gecertificeerd goud.

Groene vingers

Bloemen en planten zijn altijd goed en al helemaal als ze duurzaam zijn. Er zijn verschillende bedrijven die ecologische boeketten aanbieden. Bij Duizendblad kan je bijvoorbeeld duurzame, lokale boeketten bestellen. Haut les coeurs levert dan weer lokale boeketten per fiets in de Brusselse gemeenten. Of wat dacht je van een klein maar fijn valentijnsplantje? De hoya kerrii is een hartvormige plant en dus een ideaal valentijnscdeau. Perfect als je nog niet zo lang samen bent en toch iets aan je vriendin wil geven.

View this post on Instagram

Wild bunch for @fondationthalie

A post shared by haut les cœurs – Bruxelles (@hautlescoeursbruxelles) on

Badderen

Toegegeven, een bad nemen is niet heel ecologisch verantwoord, maar af en toe moet het kunnen. Bovendien zijn er ook heel wat andere, duurzame badkamerproducten te vinden. Je kan zo ver gaan als je zelf wil: biologisch, ethisch, zero waste… Aan jou de keuze. De perzik- of auberginevormige bruisbal van Lush heb je vast weleens zien voorbijkomen en is een grappige toevoeging aan je valentijnscadeau. Wil je vriendin graag helemaal zero waste worden? Dan is een starterspakket een leuk idee. Het Belgische Cîme is dan weer een huidverzorgingsmerk met een mooi verhaal en een duurzame insteek. Er wordt bijvoorbeeld samengewerkt met partnerorganisaties in Nepal om de lokale economie te ondersteunen.

Lekker ecologisch

Boodschappen zijn misschien niet zo sexy, maar wel een makkelijke manier om duurzamer te leven. Bovendien zijn de producten vaak veel smaakvoller dan die die je in de supermarkt vindt. Ga voor Valentijn bijvoorbeeld eens inkopen doen in je plaatselijke zero waste of biologische winkel. Daarnaast zijn er ook allerlei initiatieven waarbij je rechtstreeks bij de bioboer kan winkelen. Soms worden je boodschappen zelfs aan huis of in een afhaalpunt geleverd. Woon je in de stad, dan zijn er ook initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling. Bij Graapz kan je bijvoorbeeld groenten en fruit, die nog perfect eetbaar zijn, redden van de afvalberg.

Het bericht Vijf duurzame valentijnscadeaus voor haar verscheen eerst op Metro.

Meer in Lifestyle

To Top