HomeNieuwsLifestyleVerwerkt vlees verhoogt kans op psychische problemen

Verwerkt vlees verhoogt kans op psychische problemen

Volgens een studie van de Amerikaanse John Hopkins University School of Medicine zorgt het eten van verwerkte vleeswaren voor een verhoogde kans op mentale problemen. Het gaat dan in het bijzonder over ernstige stemmingsstoornissen.

De onderzoekers linken het eten van verwerkte vleeswaren zoals charcuterie of hotdogs aan een verhoogde kans op manie. Dat wordt gekenmerkt door een combinatie van hyperactiviteit, slapeloosheid, euphorie en verminderde concentratie. Bij patiënten die behandeld werden voor manie was de kans drie keer hoger dat ze ooit al verwerkt vlees hadden gegeten.

Ook bij ratten

Het team van researchers onderzocht de medische achtergrond van meer dan duizend mensen met en zonder psychiatrisch verleden. Daaruit concludeerden ze dat de consumptie van nitraten, stoffen die gebruikt worden bij de verwerking van vlees, in verband staan met een slechte geestelijke gezondheid.

Na hun bevindingen bij mensen hebben ze de proef op de som genomen met een reeks testen op labratten. Na enkele weken op een dieet met extra nitraten, konden de wetenschappers ook bij deze beestjes tekenen van manie vaststellen.

Opvallend

“Voor ons onderzoek keken we naar de invloed van verschillende voedingsmiddelen op de geestelijke gezondheid, en verwerkt vlees had een opvallende invloed”, zegt dr. Robert Yolken. Hoe vaak of sinds wanneer ze verwerkt vlees aten, moesten de patiënten niet vertellen. We weten dus niet vanaf welke hoeveelheid er een vergroot risico optreedt.

Het bericht Verwerkt vlees verhoogt kans op psychische problemen verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels