HomeNieuwsLifestyleSugar cravings? Dit is de oorzaak

Sugar cravings? Dit is de oorzaak

Een zak snoep leegeten of een reep chocola verorberen, soms kun je gewoon even niet anders. Toch probeert je lichaam je iets duidelijk te maken als je sugar cravings hebt. Er zijn verschillende redenen waarom je soms toegeeft aan een zoete vreetbui. 

Magnesiumtekort 

Mocht je de behoefte hebben om chocola te eten, dan kan het zijn dat je een tekort hebt aan magnesium, zegt wetenschapper Susan Yanovski van het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases in een interview met MyFitnessPal. Een tekort aan magnesium kan ervoor zorgen dat je prikkelbaar bent, slecht slaapt en een hoge bloeddruk krijgt. Bij stress kan chocola dus een goed idee lijken. Maar de suiker in die overheerlijke reep zorgt dat je insuline piekt en je daarna weer een dip krijgt. Je kunt beter kiezen voor noten, zaden en bonen.

Verslaving of gewoonte? 

Suiker geeft je hersenen hetzelfde effect als drugs of alcohol: het laat dopamine los. Als je stopt met dagelijks suiker consumeren, zullen je hersenen daar even aan moeten wennen. Het kan dus simpelweg een gewoonte of zelfs een verslaving zijn om suiker te willen eten. Probeer je hersenen te belonen met een alternatief. Denk bijvoorbeeld aan een (half) uurtje sporten om hetzelfde gevoel te krijgen. Hoewel de motivatie voor de snoeppot leegeten waarschijnlijk makkelijker te krijgen is dan naar de sportschool gaan, heb je er op lange termijn wel veel meer profijt van.

Darmproblemen 

Je hersenen en je darmen werken heel nauw samen. Je sugar craving kan het gevolg zijn van een onevenwicht tussen de bacteriën in je darmen. Het kan bijvoorbeeld aangeven dat je spijsvertering niet goed functioneert. Helaas maakt suiker dat niet beter, ondanks dat je lijf erom lijkt te schreeuwen. Sterker nog, in een onderzoek kwam bioloog Jeffrey Gordon erachter dat je darmen afhankelijk kunnen worden van je besuikerde snacks. Suiker kan er zelfs voor zorgen dat je darmen niet meer zitten te wachten op gezondere alternatieven. Gelukkig is het ook om te draaien: zorg dat je producten met probiotica eet. Dat zijn vooral gefermenteerde producten als yoghurt, zuurkool en kimchi.

Niet genoeg rust

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: rust is verschrikkelijk belangrijk. Je kunt niet constant blijven doorgaan, soms moet je even een pauze inlassen. Daarna kan je er weer stevig tegenaan en productief verder én heb je als het goed is minder sugar cravings. Slaap en rust is namelijk een reden dat je graag naar de suikerrijke frisdranken grijpt. Als je productief wil zijn maar dat niet bent, geeft suiker je een korte kick. Het lijkt een topidee, maar helaas verval je daarna dus weer in de suikerdip.

Een tip van auteur Alex Soojung-Kim Pang is om vijftien minuten buiten te wandelen. Hij noemt wandelen een bewust moment van rust. Voordeel is dat je wat extra daglicht meepakt, extra fijn nu de donkere dagen er weer aankomen.

Verkeerd eetpatroon 

Balans is het sleutelwoord als het gaat om eten. We hebben niet voor niets een schijf van vijf. Het is belangrijk dat je gezonde vetten, koolhydraten en eiwitten goed balanceert in je maaltijden. Aarzel dus niet om een avocado of eitje bij je lunch toe te voegen en doe rustig aan met alle producten die rijk zijn aan koolhydraten en je misschien gewend bent. Wanneer je de juiste balans hebt gevonden voor je lichaam – dat is per persoon soms verschillend – zul je merken dat je sugar cravings afnemen. Kom je er zelf niet uit? Schakel een professional in die je verder kan helpen in je zoektocht.

Eigenlijk komt het voorkomen van je sugar cravings weer neer op het advies dat wel vaker wordt gegeven. Eet gezond en gevarieerd, sport regelmatig, rust genoeg én geniet ook nog genoeg van het leven door wel af en toe die reep chocola te pakken. Maar deel de lekkernij de volgende keer met je vrienden of collega’s zodat je niet weer zo’n suikerbom binnenkrijgt.

Het bericht Sugar cravings? Dit is de oorzaak verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels