HomeNieuwsLifestyleNieuw onderzoek: elk glas alcohol is schadelijk voor je hersenen

Nieuw onderzoek: elk glas alcohol is schadelijk voor je hersenen

Dat alcohol drinken niet bepaald gezond is, weet iedereen wel. Maar één glaasje kan toch geen kwaad? Toch wel, uit een nieuw Brits onderzoek blijkt dat zelfs dat ene glas schadelijk is voor je hersenen.

De studie komt van de universiteit in Oxford en is uitgevoerd onder 25.000 Britten. Uit het onderzoek blijkt dat zelfs matig alcoholgebruik slecht is voor je hersenen. Het oefent namelijk invloed uit op de kwaliteit van de zogenaamde ‘grijze stof’ in je brein, die als functie heeft om informatie te verwerken. Hoe meer alcohol je per week drinkt, hoe kleiner het volume van die stof wordt.

Ook blijkt het goedje de ‘witte stof’ van de hersenen aan te tasten, die de uitlopers van je zenuwcellen bevat. Indien de kwaliteit daarvan achteruitgaat, dan ga je cognitief slechter functioneren. Het maakt trouwens ook niet uit welke drank je drinkt – er is bij deze studie geen bewijs gevonden dat het drinken van wijn bijvoorbeeld minder slecht is dan bier of sterke drank.

Definitief?

Is de schade blijvend? Of kan het effect nog worden tenietgedaan? Dat is op dit moment heel moeilijk te zeggen want het hersenonderzoek in relatie tot alcohol bevindt zich momenteel nog in de beginfase. Het beste wat je kan doen, is je alcoholconsumptie alleszins beperken tot één glas per dag. Vervelend, nu de terrasjes opnieuw open zijn, maar het is voor je eigen goedwil.

Alcohol – Foto Unsplash

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels