HomeNieuwsLifestyleNederlandse website doorbreekt taboe rond teleurstelling over geslacht van je kind

Nederlandse website doorbreekt taboe rond teleurstelling over geslacht van je kind

Wie negen maanden reikhalzend uitkijkt naar de komst van een baby is wellicht dolgelukkig wanneer het kind gezond en wel ter wereld komt. Toch geldt dat niet helemaal voor alle ouders. Er bestaat zoiets als gender disappointment, teleurstelling over het geslacht van je baby. Alleen is het bespreken ervan taboe.

Met haar website genderdisappointment.nl wil Bianca Rozendaal dat taboe doorbreken. “Gender disappointment is een fenomeen waarbij vrouwen binnenkomen met depressie- of angstklachten. Vervolgens kijken we naar de oorzaak daarvan en soms blijkt teleurstelling over het geslacht mee te spelen”, legt gezondheidspsychologe Merith Cohen de Lara uit in de Volkskrant. Omdat je het geslacht van je kind niet kan beïnvloeden, kost het soms extra moeite om het te accepteren.

Verschillende oorzaken

Mannen of vrouwen die last hebben van deze zogenoemde gender disappointment kunnen doorgaans niet rekenen op veel begrip in hun omgeving. “Toch kunnen er heel wat oorzaken aan de basis liggen voor een bepaalde geslachtsvoorkeur”, verduidelijkt Cohen de Lara. Denk bijvoorbeeld aan misbruikgevallen of een grote broer die destijds het hele huis terroriseerde.

Dat er zo’n groot taboe rust op het onderwerp, heeft niet alleen met onbegrip, maar ook met schaamte te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld ook veel vrouwen die helemaal geen kinderen kunnen krijgen, dus teleurstelling over het geslacht zou misschien ondankbaar overkomen.

Schuldgevoel

“Vrouwen die onze praktijk binnen komen geven eerst het maatschappelijk verantwoorde antwoord, namelijk dat ze blij zijn dat het kind gezond is. Maar wanneer we doorvragen ontdekken we waar het schoentje echt knelt. Sommige vrouwen geven zelfs aan dat ze niet teleurgesteld mogen zijn van zichzelf én van hun omgeving. Deze vrouwen lijden echt, ze voelen zich depressief en in paniek.”

Naast schaamte is er ook vaak schuldgevoel tegenover hun kind. Zo vrezen moeders dat hun negatieve gevoelens invloed hebben op het hechtingsproces met hun kind. Maar tot op heden is er geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat het effect van gender disappointment op het hechtingsproces van het kind aantoont.

 

 

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels