HomeNieuwsLifestyleHoe een pakje friet met veel zout kan helpen tegen tumorgroei

Hoe een pakje friet met veel zout kan helpen tegen tumorgroei

Laat je het zakje zouten chips beter links liggen of mag je gewoon je gang gaan? Volgens een nieuw Belgisch onderzoek moet een kankerpatiënt niet twijfelen. De studie toont immers aan dat een zoutrijk dieet de groei van tumoren kan remmen.

Veel zout eten wordt over het algemeen afgeraden. Het drijft je bloeddruk naar omhoog en stimuleert allerlei hart- en vaatziekten. Uit een studie blijkt nu dat zout ook een impact heeft op het immuunsysteem. Een internationaal team geleid door professor Markus Kleinewietfeld (VIB-UHasselt) heeft aangetoond dat een zoutrijk dieet de groei van tumoren kan afremmen bij muizen. Dat hebben de Universiteit Hasselt, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de partners uit Duitsland gemeld. De ontdekking kan bestaande immuuntherapieën tegen kanker verbeteren.

MDSC

Myeloid-derived suppressor cells (MDSC) zijn cellen die andere immuuncellen verhinderen om tumoren aan te vallen. De MDSC-immuuncellen raken in de war wanneer we een hoge zoutopname hebben en dus krijgen de goede immuuncellen meer kans om de kankergezwellen aan te vallen. Dat de MDSC-cellen gedwongen kunnen worden om een andere functie aan te nemen, biedt heel wat perspectieven voor het optimaliseren van kankerbehandelingen.

Bevestigen

“Onze vondst is uiterst interessant, maar tegelijkertijd verbazingwekkend”, zegt professor Kleinewietfeld aan Het Laatste Nieuws. “Toekomstige studies zullen ons helpen om de biologische mechanismen erachter beter te begrijpen. Dit zal ons toelaten om het therapeutisch potentieel van onze bevindingen te beoordelen in het kader van anti-kankerimmuuntherapie.” De bevindingen moeten nu verder onderzocht worden om het eventuele positieve effect te bevestigen. Een hoge zoutopname wordt immers ook gelinkt aan onder andere maagkanker.

Het bericht Hoe een pakje friet met veel zout kan helpen tegen tumorgroei verscheen eerst op Metro.

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels