HomeNieuwsLifestyleDit is ‘s werelds populairste cosmetische ingreep

Dit is ‘s werelds populairste cosmetische ingreep

Jarenlang was een borstvergroting de meest uitgevoerde cosmetische ingreep ter wereld. Maar uit data van het Amerikaanse International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) blijkt nu dat liposuctie die plek heeft overgenomen. Die terugval van borstvergrotingen heeft veel te maken met bezorgdheden over kanker.

Liposuctie is een ingreep waarbij onderhuids vet verwijderd wordt door het weg te zuigen. Wereldwijd maakt die vorm van plastische chirurgie nu 14,8% van alle ingrepen uit. Een borstvergroting houdt nog steeds een tweede plek en maakt 13% van alle cosmetische ingrepen uit.

Eveneens opvallend: het aantal cosmetische ingrepen neemt ook spectaculair toe. Wereldwijd werden er maar liefst 30 miljoen chirurgische en niet-chirurgische cosmetische ingrepen (zoals botox) uitgevoerd. Dat is 19,3% meer dan in 2021 en in het algemeen ook een pak meer dan voor corona. Concreet nam het aantal chirurgische ingrepen tussen 2017 en 2021 toe met 33% en het aantal niet-chirurgische met een indrukwekkende 54%.

Risico’s

Dat borstimplantaten hun leiderspositie verliezen is geen toeval. De laatste vier jaar nam het aantal borstvergrotingen toe met amper 0,5%, terwijl het verwijderen van borstimplantaten sinds 2017 wereldwijd toenam met 50%. Daar is een goede reden voor: wetenschappers zien een steeds duidelijkere link met borstimplantaten en een vorm van lymfeklierkanker: BIA-ALCL.

Daardoor kan liposuctie nu die eerste plaats overnemen. In 2021 werd die ingreep 1,9 miljoen keer uitgevoerd, een toename van 25% tegenover 2020. Andere populaire ingrepen blijven neuscorrecties, buikwandcorrecties en ooglidcorrecties.

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/dit-s-werelds-populairste-cosmetische-ingreep

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels