HomeNieuwsLifestyleCHECK-IN. Koninklijk logeren aan de poort van de Champagne

CHECK-IN. Koninklijk logeren aan de poort van de Champagne

Ben je ook op zoek naar een authentieke plek waar je zowel gastronomisch plezier en puur welzijn kunt combineren? Goed nieuws: we hebben het perfecte adres. Château Courban, gelegen in het uiterste noorden van de Bourgogne op de drempel van de Champagnestreek, heeft alles wat je wilt. Als tussenstop op weg naar het zuiden of als bestemming voor een zalig weekendje, het maakt niet uit. Zelf kozen we voor de tweede optie, om optimaal te profiteren van alle voorzieningen die het huis te bieden heeft.

Als je het Château Courban nadert, kun je niet anders dan gecharmeerd raken door de omgeving. Rond de verschillende gebouwen liggen meerdere tuinen, een uitnodiging om uit te rusten. Het personeel is bijzonder gastvrij. Je voelt je meteen op je gemak, alsof je thuis bent. Dat is precies het gevoel dat Pierre Vandendriessche, een van de eigenaars, wil overbrengen. Einde jaren 1990 werden hij en zijn echtgenote Christine smoorverliefd op dit herenhuis. Het dateert van de jaren 1830 en werd gebouwd op de plaats van een kasteel dat de Franse Revolutie niet overleefde.

Foto’s R.V.

Er waren uitgebreide renovatiewerken voor nodig, maar het echtpaar wist er een warm en aangenaam familiehuis van te maken. Het ligt in een bosrijke regio, en indertijd gebeurde het vaak dat jagers een verblijfplaats zochten. Christine en Pierre ontvingen hun gasten dan ook met open armen. Beetje bij beetje kwamen er kamers bij en breidde het gebouw zich uit. Vandaag is het een viersterrenhotel met spa en zwembad. De kamers zijn verdeeld over het herenhuis, de moderne gebouwen en de duiventil uit de 16de eeuw, een overblijfsel van het oude kasteel.

Terwijl we in een hangmat in een van de tuinen genieten van de laatste zonnestralen — we bezoeken Château Courban tijdens de nazomer — zien we Christine in de verte enkele struiken snoeien. Dat is Château Courban ook: eenvoud en goed leven. Tegenwoordig hebben de twee zonen van het echtpaar het management van het hotel overgenomen. Tijdens je verblijf zal je ongetwijfeld een van de leden van deze charmante familie tegen het lijf lopen. We zeiden het al: alsof je thuis bent.

Een keuken van vele horizonten

Een andere familie die je misschien zult ontmoeten, is die van de kok. De familie Vandendriessche wilde een van de beste chefs binnenhalen die ze ooit ontmoet hebben: Takashi Kinoshita, een Japanse man met enorm veel ervaring. Hij neemt ons mee naar een multicultureel universum dat smaken uit het land van de rijzende zon koppelt aan de Franse gastronomie. Takashi droomde er altijd al van om een eigen keuken te runnen. Die kans diende zich aan in 2015, toen de gebroeders Vandendriessche hem voorstelden om het restaurant van Château Courban te leiden. De chef installeerde zich samen met zijn echtgenote, zelf ook kok, en hun vijf kinderen in het dorp. Twee jaar later kreeg hij bij de Trophées de la Gastronomie de prijs van de ‘grande table’ van het jaar in de regio Bourgogne-Franche-Comté. In 2018 kende de Michelin-gids hem vervolgens zijn eerste ster toe.

Tijdens je verblijf zul je die gastronomische ontdekkingsreis zeker aanvatten voor de prachtige open haard of op het terras (afhankelijk van de tijd van het jaar), met een glas heerlijke champagne in de handen. Op het menu tref je vervolgens een elegante en lichte keuken aan met een nadruk op lokale producten en kruiden uit de tuin van het huis. Tijdens ons weekend zien we zelfs Christine en een van de kinderen van Takashi voorbijstappen met een enorme mand vol pas geplukte kweeperen. Eén ding is zeker: we genieten van elke smaak. Het etablissement verdient zijn ster dubbel en dik.

Een Nuxe-spa

Ons verblijf op Château Courban eindigt met een moment van welzijn zoals we ze graag hebben. Er wacht ons zalige ontspanning in een elegante spa van 300 m², van het merk Nuxe Paris. Hier kun je genieten van een jacuzzi, een hammam met verwarmde scrubtafel, maar ook — en vooral — de vriendelijkheid en professionaliteit van Céline Mainguy. De manager van de spa verwelkomt ons met een brede glimlach en veel empathie. Een uur lang zal ze ons met zorg masseren. Ik hoef het niet te zeggen: dit speciale moment is de kers op de taart.

Wanneer mijn man en ik weer richting België vertrekken, weten we al dat we deze magische plek geen vaarwel zullen zeggen. Het wordt binnenkort een blij weerzien.

PRAKTISCHE INFO

Adres:

7, Rue du Lavoir – 21520 Courban

Hoe geraak je er:

met de auto: snelweg A5 (Parijs-Langres), afrit 23 of 24

met de trein: TGV-station Montbard (1 uur rijden van Parijs)

Prijs per overnachting:

vanaf 99 euro

Prijs voor het restaurant:

tussen 49 en 119 euro voor een volledig menu

Uitstapjes:

Vanuit Château Courban kun je de Champagnestreek en de Bourgogne bezoeken, met historische steden als Troyes en Dijon, of ook de abdij van Fontenay (een meesterwerk van de Romaanse stijl, opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO).

Website

chateaudecourban.com

Dit artikel verscheen eerst op Metro: https://nl.metrotime.be/lifestyle/check-koninklijk-logeren-aan-de-poort-van-de-champagne

Populaire Artikels

NIEUWSBRIEF

Elke dag het leukste nieuws in jouw mailbox ontvangen?

Gelijkaardige Artikels